Zabıta Müdürlüğü

Birol UÇAR
 
İletişim Bilgileri
444 99 59
02826847563
ÇORLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI
BELEDİYE ZABITASI ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
05/01/2011 TARİH VE 2011/28 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR.
 
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, TANIMLAR VE HUKUKİ BAĞLAYICILIK
 
AMAÇ
MADDE-1
 
Bu Yönetmeliğin amacı, Çorlu Belediyesi’ne bağlı Zabıta Teşkilatı’nın kuruluşunu, organlarını, hukuki statüsünü, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyerek, zabıta hizmetlerinin planlanmasını, koordinasyonunu, daha etkin ve verimli yürütülmesini sağlamaktır.
 
KAPSAM
MADDE-2
 
Bu Yönetmelik, Çorlu Belediye Başkanlığı’na bağlı Zabıta Teşkilatı ile birimlerinin kuruluşunu, işleyişini, görev, yetki ve sorumluluklarını, uyulması gereken esas ve usullerle, iş ve işlemleri kapsar.
 
HUKUKİ DAYANAK
MADDE-3
 
Bu Yönetmelik, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 13. Maddesi’nin üçüncü bendi, 14. Maddesi’nin a) bendi, 15. Maddesi’nin b), m), o) ve p) bentleri, 48. Maddesi’nin birinci bendi, 51. Maddesi, 63. Maddesi, 75. Maddesi’nin c) bendi ve 77. Maddesi, 11 Nisan 2007 tarih ve 26490 sayılı İçişleri Bakanlığı’nın Belediye Zabıta Yönetmeliği ile ilgili kanun, yönetmelik ve belediye mevzuatına dayanılarak hazırlanmıştır.
            
TANIMLAR
MADDE-4
 
Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Bakan : İçişleri Bakanı’nı,
b) Bakanlık : İçişleri Bakanlığı’nı
c) Genel Müdür : Mahalli İdareler Genel Müdürü’nü,
d) Genel Müdürlük : Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nü,
e) Belediye : Çorlu Belediyesi’ni,
f) Başkan : Çorlu Belediye Başkanı’nı,
g) Belediye : Çorlu Belediyesi’ni,
h) Belediye Encümeni : Çorlu Belediye Encümeni’ni,  
i) Belediye Meclisi : Çorlu Belediye Meclisi’ni,
j) Zabıta Müdürü : Çorlu Belediyesi Zabıta Müdürü’nü,
k) Ruhsat Doküman Sorumlusu : Çorlu Belediyesi Ruhsat Doküman Sorumlusu’nu
l) Belediye Zabıtası : Beldenin düzenini muhafaza eden, belde halkının esenlik, sağlık ve huzurunu koruyan, yetkili organların bu amaçla alacakları kararları uygulayan, Çorlu Belediyesinde görevli üniformalı veya sivil Belediye Kolluk Kuvveti’ni, 
m) Belediye zabıta personeli : Çorlu Belediyesi’nde görev yapan müdür, bölüm sorumluları, amirler, komiserler, ( komiser yardımcıları ), zabıta memurları, hizmetliler, sivil memurlar, işçiler ve ihaleli zabıta hizmet elemanlarını,  
n) Belediye Zabıta Teşkilatı : Çorlu ilçe sınırları dahilinde, Kanun, K.H.K, Tüzük ve Yönetmeliklerin verdiği yetkiler doğrultusunda, Beldenin düzenini, belde halkının sağlık ve huzurunu, yetkili organlarını bu amaçla alacakları kararların yürütülmesini sağlamak; Belediye suçlarının işlenmesini önleyici tedbirleri almak, işlenen belediye suçlarını takip ve araştırmakla yükümlü olan, Çorlu Belediyesi’nde görevli üniformalı veya sivil Belediye Kolluk Kuvvetini,
 
 
HUKUKİ BAĞLAYICILIK
MADDE-5
 
Belediye Zabıta Teşkilatı,
394 sayılı Hafta Tatili Kanunu,
552 sayılı Toptancı Halleri Kanunu
775 sayılı Gecekondu Kanunu,
831 sayılı Sular Hakkındaki Kanun,
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
1608 sayılı Belediye Ceza Kanunu, 
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu,
2559 sayılı Polis ve Salahiyet Kanunu
2813 sayılı Telsiz Kanunu,
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu,
2872 sayılı Çevre Kanunu,
2886 sayılı Devlet İlahe Kanunu,
3091sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkındaki Kanun,
3194 sayılı İmar Kanunu,
3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu, 
3572 sayılı İşyeri Açma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun,
4077 sayılı Tüketicinin Korunması hakkında kanun,
4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun, 
4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine dair Kanun
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu,
4735 sayılı Kamu İhaleleri Sözleşmeleri Kanunu,
5179 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, 
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun,
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 
5326 sayılı Kabahatler Kanunu,
5393 sayılı Belediye Kanunu, 
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, 
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun, 
7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun, 
Bu yasalara ait uygulama yönetmelikleri, 14.7.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, diğer ilgili yasa ve uygulama yönetmelikleri ile belediye mevzuat hükümlerini yerine getirmek hususunda yetkili ve sorumludur.
 
İKİNCİ BÖLÜM
KURULUŞ, KADRO VE UNVANLAR, GÖREV ALANI, ÇALIŞMA DÜZENİ VE SÜRESİ
 
KURULUŞ
MADDE-1
 
Çorlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, 22.02.2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik gereğince, Çorlu Belediye Meclisi’nin 06.04.2007 tarih ve 2007/108 sayılı kararıyla kurulmuştur. 
Belediye Zabıta Birim Amirlikleri, hizmet gereklerine göre, Belediye Zabıta Müdürü’nün teklifi ve Belediye Başkanı’nın onayı ile kurulur. 
Zabıta Teşkilatında, Amirlik veya Komiserlik adı altında gerektiğinde karakol kurulması, mevcut karakollardan birinin veya bütünün kaldırılması, Zabıta Müdürü’nün teklifi üzerine Belediye Başkanının onayı ile olur.
a) Zabıta Teşkilatında hizmetin toplu çalışma, nokta, devriye veya motorize ekip olarak yürütülmesi, zabıta müdürü veya vekilinin günlük hizmet vesikasını imzalaması ile olur.
 
 
KADRO VE UNVANLAR
MADDE-2
 
Zabıta teşkilatı personel kadro ve unvanları; Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslara göre, Zabıta Müdürü, Bölüm Sorumluları, Zabıta Amiri, Zabıta Komiseri ( Zabıta Komiser Yardımcısı ) ve Zabıta Memuru unvanlı kadrolar ile hizmet için gerekli diğer kadrolardan oluşur. 
 
BAĞLILIK
MADDE-3
Belediye Zabıta Teşkilatı Belediye Başkanı’na bağlıdır. Belediye Başkanı, Zabıta Teşkilatı üzerindeki yetkilerini Belediye Başkan Yardımcısı’na devredebilir. 
 
GÖREV ALANI
MADDE-4 
 
Çorlu Belediye zabıtası, Çorlu ilçe sınırları içinde görevli ve yetkilidir. 
 
ÇALIŞMA DÜZENİ VE SÜRESİ
MADDE-5
 
1. Belediye zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür. Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, günün 24 saatinde hizmetlerin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Haftalık olağan çalışma süresi 48 saat olup, olağanüstü hallerde görev süresi zabıta müdürü tarafından belirlenir. Haftalık çalışma süresi 60 saati geçemez. 
2. Belediye Zabıta Teşkilatı, hizmetin özelliğine göre sabit, gezici veya toplu olarak görev yapar ve gerektiğinde sivil ekipler oluşturulabilir. 
 
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
BELEDİYE ZABITASINDA GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK
 
GÖREVLERİ
MADDE-1
 
a) Beldenin düzeni ve esenliği ile ilgili görevleri
 
1. Belediye sınırları içinde beldenin düzenini, belde halkının huzurunu ve sağlığını sağlayıp korumak amacıyla kanun, tüzük ve yönetmeliklerde, belediye zabıtasınca yerine getirileceği belirtilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
2. Belediyece yerine getirileceği belirtilip de mahiyeti itibariyle belediyenin mevcut diğer birimlerini ilgilendirmeyen ve belediye zabıta kuruluşunca yerine getirilmesi tabii olan görevleri yapmak.
3. Belediye karar organları tarafından alınmış kararları, emir ve yasakları uygulamak ve sonuçlarını izlemek,
4. Ulusal bayram ve genel tatil günleri ile özellik taşıyan günlerde yapılacak törenlerin gerektirdiği hizmetleri görmek.
5. Cumhuriyet Bayramı’nda iş yerlerinin kapalı kalması için gerekli uyarıları yapmak, tedbirleri almak, bayrak asılmasını sağlamak.
6. Kanunların belediyelere görev olarak verdiği takip, kontrol, izin ve yasaklayıcı hususları yerine getirmek.
7. Belediye cezaları ile ilgili olarak kanunlar uyarınca belediye meclisi ve encümeninin koymuş olduğu yasaklara aykırı hareket edenler hakkında gerekli işlemleri yapmak.
8. 2.1.1924 tarihli ve 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu’na göre belediyeden izin almadan çalışan işyerlerini kapatarak çalışmalarına engel olmak ve haklarında kanuni işlemleri yapmak.
9. Bulunmuş eşya ve malları, mevzuat hükümlerine ve belediye idaresinin bu konudaki karar ve işlemlerine göre korumak; sahipleri anlaşıldığında onlara teslim etmek; sahipleri çıkmayan eşya ve malların, mevzuatta ayrıca özel hüküm yoksa bakım ve gözetim masrafı alındıktan sonra bulana verilmesini sağlamak.
10. 28.4.1926 tarihli ve 831 sayılı Sular Hakkındaki Kanuna göre, umumi çeşmelerin kırılmasını, bozulmasını önlemek; kıran ve bozanlar hakkında işlem yapmak, şehir içme suyuna başka suyun karıştırılmasını veya sağlığa zararlı herhangi bir madde atılmasını önlemek, kaynakların etrafını kirletenler hakkında gerekli kanuni işlemleri yapmak.
11. 25.4.2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanuna göre çıkarılan 31.7.2006 tarihli ve 25245 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik çerçevesinde binalara verilen numaraların ve sokaklara verilen isimlere ait levhaların sökülmesine, bozulmasına mani olmak.
12. 23.2.1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde etiketsiz mal, ayıplı mal ve hizmetler, satıştan kaçınma, taksitli ve kampanyalı satışlar ve denetim konularında belediyelere verilen görevleri yerine getirmek.
13. Kanunen belediyenin izni veya vergi ve harçlara tabi iken izin alınmaksızın veya harç ve vergi yatırılmaksızın yapılan işleri tespit etmek, bunların yapılmasında, işletilmesinde, kullanılmasında veya satılmasında sakınca varsa derhal men etmek ve kanuni işlem yapmak.
14. 11.8.1941 tarihli ve 4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanuna göre, yardıma muhtaç olduğunu beyanla müracaat edenler hakkında muhtaçlık durumu araştırması yapmak.
15. 26.5.1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre, izin verilmeyen yerlerin işgaline engel olmak, işgaller ile ilgili tahsilât görevlilerine yardımcı olmak.
16. 15.5.1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun gereğince yangın, deprem ve su baskını gibi hallerde görevli ekipler gelinceye kadar gerekli tedbirleri almak.
17. 11.1.1989 tarihli ve 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na ve ilgili yönetmeliklerine göre, ölçü ve tartı aletlerinin damgalarını kontrol etmek, damgasız ölçü aletleriyle satış yapılmasını önlemek, yetkili tamircilerin yetki belgelerini kontrol etmek, damgalanmamış hileli, ayarı bozuk terazi, kantar, baskül, litre gibi ölçü aletlerini kullandırmamak, kullananlar hakkında gerekli işlemleri yapmak.
18. 14.6.1989 tarihli ve 3572 sayılı İşyeri Açma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun ile 14.7.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince, işyerinin açma ruhsatı alıp almadığını kontrol etmek, yetkili mercilerce verilen işyeri kapatma cezasını uygulamak ve gereken işlemleri yapmak.
19. 5.12.1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eser, icra ve yapımların tespit edildiği kitap, kaset, CD, VCD ve DVD gibi taşıyıcı materyallerin yol, meydan, pazar, kaldırım, iskele, köprü ve benzeri yerlerde satışına izin vermemek ve satışına teşebbüs edilen materyalleri toplayarak yetkililere teslim etmek.
20 .21.7.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre belediye alacaklarından dolayı haciz yoluyla yapılacak tahsilâtlarda yardımcı olmak.
21. 13.3.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile verilen görevleri yerine getirmek.
22. Korunması belediyelere ait tarihi ve turistik tesisleri muhafaza etmek, kirletilmesine, çalınmalarına, tahrip edilmelerine ve her ne suretle olursa olsun zarara uğratılmalarına meydan vermemek.
23. Mülki idare amiri, belediye başkanı veya yetkili kıldığı amirlerin hizmetle ilgili emirlerini yerine getirmek.
24. Beldede ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla izinsiz satış yapan seyyar satıcıları faaliyetten men etmek, izinsiz satış yapan seyyar satıcıların faaliyetten men edilmesi sonucu, cezası ödenmeyerek iki gün içinde geri alınmayan gıda maddelerini gıda bankalarına, cezası ödenmeyerek otuz gün içinde geri alınmayan gıda dışı malları yoksullara vermek.
25. Beldenin düzeni ve esenliği ile ilgili Çorlu Belediyesi Meclis Kararlarını ve tembihnameleri uygulamak.
 
b) İmar İle İlgili Görevleri
 
1. Fen elemanlarıyla birlikte yapılacak yasal işlemleri yerine getirmek.
2. 3.5.1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili imar yönetmeliklerine göre belediye ve mücavir alan sınırları içinde güvenlik tedbirleri alınması gerekli görülen arsaların çevrilmesini sağlamak, açıkta bulunan kuyu, mahzen gibi yerleri kapattırarak zararlarını ve tehlikelerini gidermek, kanalizasyon ve fosseptik çukurlarının sızıntı yapmalarına mani olmayı sağlamak, hafriyat atıklarının müsaade edilen yerler dışına dökülmesini önlemek, yıkılacak derecedeki binaları boşalttırmak, yıkım kararlarının uygulanmasında gerekli tedbirleri almak, ruhsatsız yapılan inşaatları tespit etmek ve derhal inşaatı durdurarak belediyenin fen kuruluşlarının yetkili elemanlarıyla birlikte tutanak düzenlemek ve haklarında kanuni işlem yapmak.
3. 20.7.1966 tarihli ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu’na göre izinsiz yapılaşmaya meydan vermemek, izinsiz yapıların tespitini yapmak ve fen elemanlarının gözetiminde yıkılmasını sağlamak ve gerekli diğer tedbirleri almak.
4. 21.7.1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre, sit ve koruma alanlarında ruhsatsız yapı, izinsiz kazı ve sondaj yaptıranları, izinsiz define arayanları ilgili mercilere bildirmek.
5. İmar ile ilgili Çorlu Belediyesi Meclis Kararları’nı ve tembihnameleri uygulamak.
 
c) Sağlık İle İlgili Görevleri
 
1. 24.4.1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 27.5.2004 tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, ilgili tüzük ve yönetmeliğin uygulanmasında ve alınması gerekli kararların yerine getirilmesinde görevli personele yardımcı olmak.
2. Ruhsatsız olarak açılan veya ruhsata aykırı olarak işletilen işyerleriyle ilgili olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapmak.
3. İlgili kuruluşlarla işbirliği halinde, 5393 sayılı Kanun’un 15. Maddesi’nin birinci fıkrasının (l) bendi uyarınca gayri sıhhi müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlı olup olmadığını denetlemek.
4. Ev, apartman ve her türlü işyerlerinin çöplerinin sokağa atılmasına mani olmak, çöp kutu ve atıklarının eşelenmesini önlemek.
5. Cadde, sokak, park ve meydanlarda mevzuata ve sağlık şartlarına aykırı olarak satış yapan seyyar satıcıları men etmek, bu hususta yetkili mercilerin kararlarıyla zabıta tarafından yerine getirilmesi istenen hizmetleri yapmak.
6. Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, ilgili tüzük ve yönetmelikler gereğince yıkanmadan, soyulmadan veya pişirilmeden yenen gıda maddelerinin açıkta satılmasına mani olmak, karıştırıldıklarından şüphe edilenlerden tahliller yapılmak üzere numune alınması hususunda ilgili teşkilata bilgi vermek, yetkili personelin bulunmaması halinde tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen kurallara uygun olarak numuneyi bizzat almak ve yapılan tahlil sonucunda sağlığa zararlı oldukları tespit edilenleri yetkililerin kararı ile imha etmek.
7. Yetkili mercilerin kararları doğrultusunda belirlenen yerler dışında kurban kesilmesini önlemek.
8. 9.8.1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’na ve İlgili Yönetmeliklere göre çevre ve insan sağlığına zarar veren, kişilerin huzur ve sükûnunu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde gürültü yapan fabrika, işyeri, atölye, eğlence yerleri gibi müesseseleri tutanak düzenleyerek yetkili mercilere bildirmek ve bu konuda kendisine verilen görevleri yerine getirmek.
9. 8.5.1986 tarihli ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’na ve İlgili Yönetmeliğe göre bir yerde hastalık çıkması veya sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinin görülmesi halinde ilgili mercilere haber vermek, bu yerleri kordon altına almak, yetkililere bu konuda her türlü yardımı yapmak, imhası gereken hayvanların itlafına yardımcı olmak, bunların insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde imhasını yaptırmak.
10. 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’na ve Yönetmeliği’ne göre hayvan ve hayvansal ürünlerin nakliyeciliğini yapanların ruhsatlarını ve hayvanların menşe şahadetnamelerini kontrol etmek, mezbaha ve et kombinası dışı kesimleri önlemek, bunların hakkında kanuni işlemler yapmak.
11. 24.6.2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile belediyelere, zabıtanın görevleri içerisinde verilen yetkileri kullanmak.
12. Ekmek fabrikalarını veya fırınlarını, hijyen ve ruhsat yönünden denetlemek, ekmek ve pide gramajını, etiketlerini ve fiyat tarifelerini kontrol etmek, gerekli kanuni işlemleri yapmak.
13. İlgili kuruluşlar ile işbirliği halinde fırınların ve ekmek fabrikalarının ve diğer gıda üretim yerlerinin sağlık şartlarına uygunluğunun denetiminde ilgili kuruluşların talebi halinde nezaret etmek.
14. Sağlık ile ilgili, Çorlu Belediyesi Meclis Kararlarını ve tembihnameleri uygulamak.
 
 
ç) Trafikle İlgili Görevleri
 
1. 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisindeki karayolları kenarlarında yapılan yapı ve tesisler için belge aramak, olmayanlar hakkında fen elemanları ile birlikte tutanak düzenlemek.
2. Yetkili organların kararı uyarınca tespit edilen durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerindeki araç park yerlerinde gereken denetimleri ve diğer iş ve işlemleri yapmak.
3. Kanunlarla belediyelere verilen trafik görev ve yetkilerinden belediye başkanlığınca uygun görülenleri yürütmek.
4. Belediyelerce yapılan alt yapı çalışmalarında gerekli trafik önlemlerini almak.
5. Belediyelerce dikilen trafik işaret ve levhalarına verilen hasarları tespit etmek.
6. Şehirlerarası otobüs terminalleri ile diğer garajlardaki otobüslerin fiyat ve zaman tarifelerini denetlemek, uymayanlara tutanak düzenlemek.
7. Trafikle ilgili, Çorlu Belediyesi meclis kararlarını ve tembihnameleri uygulamak.
                    
d) Yardım İle İlgili Görevleri
 
1. Beldenin yabancısı bulunan kimselere yardımcı olmak.
2. Savaş ve savaşa hazırlık gibi olağanüstü hallerde sivil savunma hizmetlerinin gerektirdiği ve kendisine verilen görevleri yerine getirmek.
3. Korunmaya ve bakıma muhtaç çocukları, özürlüleri, yaşlıları ve yardıma muhtaç kişileri tespit halinde sosyal hizmet kurumlarına bildirmek.
4. Yardım ile ilgili, Çorlu Belediyesi meclis kararlarını ve tembihnameleri uygulamak.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
BELEDİYE ZABITASININ UNVANLARINA GÖRE GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK
 
ZABITA MÜDÜRÜ VE GÖREVLERİ
MADDE-1
 
Belediye Kanunu, Belediye Zabıta Yönetmeliği, ilgili Belediye Mevzuatı, Başkanlık emirleri, Meclis ve Encümen Kararları, İlgili Bakanlıklar ile Büyük Şehir Belediye Başkanlığı’nın, Genelge, Tüzük Bildiri, Prensip Kararları ve talimatlarının verdiği görev ve yetkileri kullanarak, harcama ve ihale yetkilisi sıfatlarıyla Zabıta Müdürlüğünü yönetmek, iş ve işlemleri yürütmek ve sonuçlandırmakla görevlidir.
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
1. Birim yöneticilerinin ortak nitelikteki yönetim görevlerini yerine getirmek. 
2. Müdürlük faaliyetlerini ilgilendiren mevzuatı takip etmek ve maiyetine iletmek, duyurmak.
3. Müdürlüğün görev ve çalışma usullerini gözden geçirerek, müdürlüğe bağlı birimlerin görevlerinin etkinlikle yerine getirilmesi için yetkisi dahilindeki tedbirleri almak, müdürlük birimlerinin çalışma saat ve şekillerini belirlemek, yetkisini aşan konularda Belediye Başkanlığından Prensip Kararları alınması hususunu üst makamlara intikal ettirmek.
4. Müdürlüğün işlevleri ile ilgili üst kademenin istediği raporları incelemek ve araştırmalar yaparak hazırlamak.
5. Üst kademe tarafından istenilen bilgileri temin için birimlerinde iş bölümü gerçekleştirmek. 
6. Gerektiği takdirde faaliyetlerle ilgili toplantılara iştirak etmek, istenilen bilgileri vermek ve verilen talimatları alarak, uygulamasını sağlamak.
7. Müdürlüğünde yapılan işlemlerde kullanılan formların geliştirilmesi için inceleme ve araştırmalar yapmak.
8. Müdürlüğün çalışma esaslarını gözden geçirmek, plan ve programlar yaparak çalışmaların bu programlar dahilinde yürütülmesini sağlamak.
9. Yasa, tüzük ve yönetmeliklerle belediyeye verilen görevlerden, yetkisi içinde olanların yapılmasını sağlamak.
10. Belediye Başkanı ve üst makamların emirleri, Meclis ve Encümen kararlarını uygulamak.
11. Emri altında görev yapan, disiplin ve i’ ta amiri olduğu bütün memurların, rütbe terfi tekliflerini yapmak. özlük haklarını gerçekleştirmek, gizli tezkiye varakalarını düzenlemek, onaylanmış yıllık izinlerini vermek,   personelin hizmet içi eğitimini ve görevde yükselme işlemlerini yaptırmak.
12. Personeli ihtisas ve becerilerine göre, uygun gördüğü görevde çalıştırmak, denetim ve gözetimini yapmak, hizmet gereği ve işin önemine göre Zabıta amir, komiser ve memurlarını geçici olarak sivil kıyafetle görevlendirmek.
13. Belediye sınırları içindeki zabıta hizmetlerinin kanun ve yönetmeliklere uygun biçimde yürütülmesini sağlamak, bu amaç için gerekli tedbirleri almak ve aldırmak. 
14. Kamuya açık olan yerlerin temizliğini, düzenini ve sağlık koşullarını denetlemek, gerektiğinde bunların sağlanması amacıyla her türlü yasal önlemleri almak ve aldırtmak.
15. Yasalara göre adli makamlarca hükme bağlanması gereken ve takibi Belediye yetkisi içinde bulunan suçları takip ettirerek, suçluları adli organlara teslim veya sevk etmek.
16. Gerektiğinde, denetim ve gözetimi altında, görev ve yetkilerinin devredilebilir olanları,  gerekli gördüğünde kendi takip ve kontrolünde Bölüm sorumlularına devretmek (Zabıta Müdürüne yasalarda tanınan onama niteliğinde olan imza yetkisi hariç)  Bölüm sorumluları tarafından yürütülecek birimlerin, görevlerinin ve verilen yetkilerin kapsamının ne olduğunu gösteren bir görev bölümü emri çıkartarak saptamak.
17. Zabıta Müdürlüğüne ait yıllık taslak bütçe hazırlamak ve bütçe doğrultusunda uygulamaları ve harcamaları yapmak,  yatırım program taslaklarını hazırlamak ve kesinleşmiş yatırım programlarının uygulanması sırasında takibi,  kontrolü  ve koordinasyonu sağlamak.
18. Müdürlüğün faaliyetleri ile ilgili hususlarda Belediye Meclisi’ne veya Encümene gerektiğinde bilgi vermek 
19. Personelinin çalışmalarını denetlemek ve gerekli yaptırımları uygulamak. 
20. Son teknolojik gelişmeleri izleyerek, buna göre müdürlüğün araç, gereç, donanım ve haberleşme cihazlarının yenilenmesini ve takviye edilmesini sağlamak için Belediye Başkanlığı’na talepte bulunmak, rapor sunmak, 
21. Müdürlüğe ilişkin görevlerin, yürütülmesi için karar vermek, tedbirler almak ve uygulama yetkisini kullanmak.
22. Müdürlük görevlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan, yeni tedbirlerin, yetkilerin, mal veya hizmetlerin alınması için Başkanlık Makamına önerilerde bulunmak.
23. Müdürlük yazışmalarında imza yetkisini kullanmak.
24. Müdürlük görevlerinin zamanında ve eksiksiz yerine getirilmesi için gerekli tedbirleri almak, bağlı birimlerin görevleri ile ilgili mevzuat değişikliklerini izleyerek, işlemlerde uygulanmasını sağlamak, 
25. Disiplin Amiri olarak memur disiplin suçu işleyen personeline, mevzuatta öngörülen disiplin cezalarını vermek ve yetkili mercilere bildirmek.
26. Müdürlük görevlerin zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi için, gerekli koordinasyonu sağlamak, 
27. Afetlerde, Mülki İdari Amirinin emriyle, gerek kendi görev sahası içinde gerekse diğer, il ilçe,  belde ve köylerde kurtarma hizmetlerinde bulunmak, afetzedelere yardımcı olmak.
28. Belediye suçu işleyenleri takip etmek, gerekli yaptırımları uygulamak ve işlemleri sonuçlandırmak. 
29. Müdürlük personelinin moral, motivasyon, verimlilik ve kalitesini artıracak gerekli tedbirleri almak ve uygulamak.
30. İş ve hizmetlerin, verimli,  ekonomik, en az emek ve malzeme kullanılmasıyla yapılmasını sağlayacak tedbirleri uygulamak ve tekliflerde bulunmak.
31. Harcama ve ihale yetkilisi olarak, stratejik plan, yatırım programı, bütçe teklifleri ve faaliyet raporlarını hazırlamak, Müdürlük harcamalarının yapılması için, 5018 ve 4734 sayılı Kanunlar ve ilgili diğer yasal mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemlerin doğru bir şekilde yürütülmesini ve sonuçlandırılmasını sağlamak, ön mali kontrolü yaptıktan sonra harcama belgelerini Hesap İşleri Müdürlüğü’ne göndermek.
32. Üstlerinden aldığı emirleri yerine getirmek.
33. Müdürlüğün faaliyetleri ile ilgili hususlarda Belediye Meclisi’ne bilgi vermek.
34. Müdürlüğün Görev ve Çalışma Yönetmeliği’ni hazırlamak.
 
 
 
ZABITA AMİRLERİ VE GÖREVLERİ
 
MADDE-2
 
Birimin görevlerini icra etmek için her türlü tedbiri alıp planlamasını yaparak, Zabıta Müdürü’ne sunmak ve icra ettirmekle görevlidir.
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
1. Tüm görev ve sorumluluk alanına giren konularda, sorunları çözmek ve bağlı bulunduğu birime
karşı sorumluluklarını yerine getirmek.
2. Görevden dolayı doğacak aksaklıkları önerileriyle birlikte ortaklaşa çözüm bulmak. 
3. Amirliğe gelen evrakları incelemek ve gereği yapıldıktan sonra ilgili birime iletilmesini sağlamak.
4. Emrindeki elemanların idari ve iş disiplinini temin ederek görevlerinin zamanında ve istenilen 
düzeyde yapılmasını sağlamak.
5. Günlük çalışma programlarını ve iş dağıtımını yapmak, 
6. Bölgedeki zabıta ekiplerinden telsiz kanalıyla gelen olumsuzlukları değerlendirip, konu hakkında üstlerine bilgi verme.
7. Emrindeki personelin terfi, atama, takdir ve cezalandırılmasına ilişkin görüşlerini müdüre iletmek. 
8. Günlük yapılması gerekli faaliyetlerle ilgili olarak elemanları görevlendirmek.
9. Amirliğindeki faaliyetlerle ilgili olarak, diğer birimlerindeki elemanlarla bilgi alış verişinde bulunmak. 
10. Amiri olduğu birimin kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevlerle, Belediye Başkanlığı ve üst mercilerin vermiş olduğu emirleri yetkileri dâhilinde icra etmek ve ettirmek. 
11. Görevin en etkin ve zamanında icrası için birimindeki personelin aylık çalışma ve yıllık izin programını hazırlayarak Müdürlük Makamına sunmak.
12. Görev, yetki ve sorumluluğu belirlenen birimlerden, bulunduğu amirliğin görevlerini öncelikle icra etmek.
13. Amirliğin görevi içindeki diğer iş ve işlemleri takip ve sonuçlandırmak.
14. İç ve dış müşterilerin memnuniyetini sağlamak.
15. Üstlerinden aldığı emirleri yerine getirmek.
 
ZABITA KOMİSERLERİ ( KOMİSER YARDIMCISI )  VE GÖREVLERİ
MADDE-3
 
Görevlendireceği zabıta memurları ( zabıta komiser yardımcıları ) ile bizzat ilgilenmek ve görev esnasında yanlarında olmak, doğacak aksaklıklarda hemen devreye girmek, gerekirse üstlerinden veya diğer birimlerden yardım alarak sorunları gidermekle görevlidir.
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
1. Zabıta Müdürü’nden aldığı emirleri yerine getirmek, uygulatmak takip etmek sonucundan Zabıta Müdürüne bilgi vermek. 
2. İş ve hizmetlerin etkin, verimli ekonomik en az emek ve malzeme kullanılmasıyla yapılmasını sağlayacak tedbirleri uygulamak, 
3. Belediye emir ve yasaklarla ilgili kanunlarda gördüğü her türlü aksaklığı rapor ederek bağlı bulunduğu Amirlik kanalı ile diğer birimlere ulaştırmak, 
4. Bölgede devamlı bulunduğu için doğacak aksaklıkları bizzat yerinde tespit ile çözümü konusunda üstlerine Yazacağı raporlarda, eleman ve araç konusunda tespit yaparak sayıyı belirlemek, 
5. Ekip Amiri olarak görevlendirildiğinde, belediyeleri ilgilendiren Kanun, Tüzük ve Yönetmelikle üst makamların verdiği yazılı ve sözlü emirleri zamanında ve en etkin biçimde yerine getirmek ve emrinde çalıştırdığı personeli disiplinini takip etmek,
6. Tüm görev ve sorumluluk alanına giren konularda ve sorunların çözümünde bağlı bulunduğu üstlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmek,
7. Mahiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranmak, amirlik yetkilerini Kanun ve Yönetmeliklerdeki esaslara göre yapmak, 
8. İş ve hizmetlerin yürütülmesinde gerek kendi personeli gerekse diğer kamu kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, 
9. Kanun, Yönetmelik, Tüzük ve Genelgeler’ de yapılan son değişiklikler hakkında bilgi edinmek ve ekipleri bilgilendirerek eğitmek, 
10. Kendisine verilen yetkileri gerektiğinde üst makamın müsaadesi ile alt makamlara devretmek, 
11. Belediye iş ve hizmetleri ile ilgili belediye başkanı veya yetkililerce verilen emirleri uygulamak, üstlerinden aldığı emirleri yerine getirmek.  
 
 
ZABITA MEMURLARI VE GÖREVLERİ
MADDE-4
 
 
Belediyeyi ilgilendiren Kanun, Tüzük ve Yönetmeliklerin verdiği kontrol,  cezalandırma, sanat ve ticaretten men, yıktırma ve bilumum men ile ilgili yetkili mercilerin kararlarını, üst makamların belediye mevzuatına uygun yazılı veya sözlü emirlerini zamanında ve en etkin biçimde yerine getirmek ve belediye başkanı adına uygulamakla görevlidir. 
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
1. Üstlerinden aldıkları emirleri uygulamak, yerine getirmek,
2. Emirlerin kısa zamanda çözümü için azami gayreti sarf etmek,
3. Görev esnasında vatandaşa eşit davranmak prensibini ilke edinmek
4. Aldıkları talimat gereği, olayı yerinde inceleyerek rapor ve zabıt tanzim etmek ve ilgililerine teslim ve tebliğ etmek,  
5. Görev alanına göre kanunlar ile savunmaların çözümünde başta Zabıta Komiseri olmak üzere diğer üstlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmek,
6. Kanunların emrettiği biçimde Encümen Kararlarını uygulamak, gerektiğinde imalathane ve işyerlerini mühürlemek, mühür fekki tanzim etmek ve gerektiğinde savcılıklara durumu iletmek ve sonuçlarını takip etmek,
7. İç ve dış müşterilerin memnuniyetini sağlamak.
 
BEŞİNCİ BÖLÜM
 ZABITA EKİP’LERİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
 
ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ BİRİMLERİ
MADDE-1
 
Zabıta Müdürlüğü; Zabıta Amirlikleri ve onlara bağlı olarak çalışan, Evrak ve Denetim Ekibi, Pazar Denetim Ekibi, Seyyar Denetim Ekibi, İmar ve Gecekondu Denetim ve Yıkım Ekibi, Çarşı Ekibi, Nöbetçi ekip, Temsil ve Tören ekibi, Gece Denetim ekibi, Zabıta Telsiz, Zabıta Kalem, gerektiğinde sivil ekipler ve diğer ilgili müdürlük veya kurumlarda görevli ekiplerden oluşur. 
 
 
 
A) EVRAK DENETİM EKİBİ VE GÖREVLERİ
 
İlçemiz sınırlarında bulunan sıhhi ve gayri sıhhi müesseselerin, bir program dahilinde ve periyodik olarak denetim ve kontrolünü yapmak, denetim sonucuna göre gerektiğinde zabıt varakası tanzim etme, mühürleme, mühür açma ve mühür fekki işlemlerini yapmak, diğer kurumlardan gelen evrakları yasal çerçeve içerisinde sonuçlandırmak, belediye suçu görülen hususlarda zabıt varakası tanzim etmek ve yapılan işlemleri takip etmek, sonuçlandırmak, belediye emir ve yasaklarını uygulamak ile müdürlük tarafından verilen diğer görevleri ifa etmekle görevlidir.
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI 
 
1. Sıhhi ve Gayri Sıhhi İş Yerlerinin Denetimi
 
a) Denetim Ekibi, iş yerlerini Belediye Zabıta Yönetmeliği ile diğer ilgili kanun ve yönetmeliklere göre denetler. 
b) İş yerinin Belediye Zabıta Yönetmeliği’ne uygun ruhsatı var ve uygun şartlarda çalışıyor ise işlem yapılmaz. İş yerinin ruhsatı yok veya Belediye Zabıta Yönetmeliği ve diğer ilgili Kanunlara aykırı bir durum var ise, Denetim Ekibi Belediye Zabıta Yönetmeliği’ne göre zabıt tutar. 
c) Tutulan zabtın bir nüshasını iş yeri sahibene verir. Aslını rapor ile birlikte kaleme teslim eder. 
d) Ceza kusurunu peşin para cezası giderecek ise, maktu para cezalarına ait makbuz uygulanır. 
e) Denetlenen sıhhi ve gayri sıhhi işyerlerine denetim tespit tutanağı tanzim edilir. 
f) Tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için süre verilir. Süre sonunda ikinci kez yapılan denetimde eksiklikler giderilmemiş ise zabıt varakası tutularak, bir nüshası iş yeri sorumlusuna, bir nüshası da Belediye Encümeni’ ne havale edilmek üzere zabıta kalem’ e teslim edilir. 
g) Eksiklikler giderilmiş ise denetim raporu tanzim edilerek dosya kapatılır.   
 
 
2. İş Yerlerinin Mühürlenmesi
 
a) Resmi Kurumlar ve Belediye Encümenince, işyerlerinin faaliyetten men edildiği hakkında alınan kararlar ile ilgili yazışmalar Zabıta Kaleme teslim edilir. 
b) Zabıta kalem zimmetle evrakı alır, kaydını yapar ve evrakı havale yapması için müdüre sunar.
c) Zabıta Müdürü evrakı inceler, gereği için bir alt birime veya evrak ekibine havalesini yapar. 
d) Evrak Ekibi durumu inceler; 
1. “Süreli kapama “
2. “Eksikliklerini giderinceye kadar kapama”
3. “Ruhsat alıncaya kadar kapama” İbarelerini değerlendirir ve İlgilisine tebligat yapar. 
e) Tebligat sonunda işyeri kontrol edilerek eksikliklerini gidermiş ve ruhsat almış ise mühürleme yapılmaz. Eksikliklerini gidermemiş ise tebellüğ Mühürleme Zaptı hazırlanarak mühürleme yapılır. 
f) Evrak ekibi işyerinin birden fazla kapısının olup olmadığını kontrol eder ve Mevcut her kapıyı mühürler.
g) İşyeri gıda maddesi üretiyor ise üreten makineleri mühürler.
h) İşyerinin kapıları yok ise elektrik ana şalterinden mühürleme yapılır. 
i) Evrak ekibi konu hakkında rapor hazırlayarak zabıta kalem’ e verir. 
j) Zabıta kalem raporu inceleyerek havale etmesi müdüre sunar. 
k) Zabıta müdürü evrakı inceler, gereği için tekrar zabıta kaleme gönderir. 
l) Zabıta kalem faaliyetten men cezasını bildiren birime veya kuruma üst yazı ile mühürleme
evraklarını göndererek bilgi verir. 
 
3. Mühür Fekki İşlem
 
a) Evrak ekibi önceden mühürlenmiş olan bir işyerinin mührü fek ederek çalıştığını telefonla, dilekçe ile veya şifai olarak tespit ederse, Mühür Fekki düzenleyerek tekrar mühürleme yapar. 
b) Mühürleme zaptı hazırlar ve Günlük raporunda durumu belirtir.
c) Ekip yapmış olduğu tutanakları ( evrakları, mühür fekkini )  zabıta kalem’ e zimmetle verir.
d) Zabıta Kalem,  yapılan işlemi havalesi için müdüre sunar. 
e) Zabıta müdürü evrakı inceler, gereği için tekrar Zabıta Kalem’ e gönderir
f) Zabıta Kalem üst yazı yazarak Yazı İşleri Müdürlüğü’nü bilgilendirir.
g) Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne yazı ile suç duyurusunda bulunur.
h) Hukuk İşleri Müdürü durumu Cumhuriyet Savcılığı’na bildirdiğini, Zabıta Kalem’ e yazıyla bildirir. 
i) Zabıta Kalem yazıyı incelemesi için müdüre sunar.  
j) Zabıta Müdürü yazıyı inceler ve Zabıta Kalem’ e gönderir.
k) Zabıta Kalem yazıyı dosyalar ve dosyayı arşive kaldırır. 
 
4. Mühür Açma İşlemi
 
Denetim sonucunda mühürlenerek faaliyetten men edilen işyeri, eksikliklerini tamamladıktan sonra dilekçe ile Zabıta müdürlüğüne başvurur. Yapılan kontrolde eksikliklerinin giderildiği tespit edilir ise mühür açma zaptı tanzim edilir.
 
5. Tebligatların ilgililere Tebliğ edilmesi
 
a) Müdürlüklerden gelen tebligatlar Zabıta Müdürü tarafından Evrak Denetim Ekibi’ne havale edilir.       
b) Evrak, görevli Zabıta Memurları tarafından ilgilisine tebliğ, tebellüğ ilmühaberi imzalatılarak tebliğ edilir.
c) Tebliğ, tebellüğ ilmühaberi tebliğ edildikten sonra,  ilgili müdürlüğe bir nüshası üst yazı ile gönderilir.   
       
6. Asker Aile Tahkikatı İşlemi
 
a) Yazı işleri müdürlüğünden Asker Aile tahkikatı evrakı zabıta kaleme gelir. 
b) Zabıta Müdürü tarafından Evrak Denetim Ekibi’ne havale edilir.       
c) Zabıta memurları tarafından ilgili adrese gidilerek, gerekli tahkikat yapılır.
d) Tahkikatı yapılan evrak Yazı İşleri Müdürlüğü’ne üst yazı ile gönderilir.  
 
B) PAZAR DENETİM EKİBİ VE GÖREVLERİ
 
İlçe sınırları dahilinde kurulan semt pazarlarının nizam ve intizamını sağlamak, pazarcı esnafının uyması gereken kurallarla ilgili denetimlerini yapmak, kurallara uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemleri uygulamak, pazarcı esnafı ile ilgili her türlü belge düzenlemek, evrak ve işlemleri yürütmek ve pazar gelirlerini tahsilde, belediye görevlilerine yardım etmek, belediye emir ve yasaklarını uygulamak ile Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yapmakla görevlidir.
    
Yetki ve Sorumlulukları
 
1. Pazaryeri ve Pazar esnaflarının Denetimi
 
a) Pazar yerinin düzen ve intizamını sağlamak, halkın huzurunu, sağlığını temin ve korumak amacıyla, Pazar içinde sürekli ve gezici olarak, denetim ve kontrol görevini yapar.
b) Pazarcı esnafının denetimini esnasında, eksik belgesi olmayan, Zabıta Yönetmeliği ve tembihnameleri aykırı davranmayan Pazarcı esnafı faaliyetine devam eder.
c) Eksik belgeleri olan veya Zabıta Yönetmeliği ve tembihnameleri gereğince nizam, intizam ve kurallara uymayan pazarcı esnafının künyesi tespit edilerek, Tutanak veya zabıt tanzim edilir.
d) Tutulan tutanak veya zabıt,  Zabıta Amiri’ne sunulur.   
e) Zabıta Amiri evrakı inceler gereği yapıldıktan sonra evrakı Zabıta Kalem’ e teslim eder.  
f) Zabıta Kalem üst yazı hazırlayarak evrakı müdüre imzaya sunar.  
g) Zabıta Kalem imzalanan evrakı, konusu gereği ilgili müdürlüğe gönderir.  
h) İlgili müdürlükten Zabıta Kalem’ e gelen cevabi yazı kaydı yapılır ve evrak bilgi ve havale için müdüre sunulur. 
i) Havalesi yapılan evrak,  Kalem tarafından Zabıta Amiri’ne teslim edilir. 
j) Zabıta Amiri, Pazar Denetim Ekibi Memurları’na evrakı, gereği konusunda neticelendirir.
k) Gereği yapıldıktan sonra evrak Zabıta Kalem’ e teslim edilir. 
 
2. Pazar Tezgahı Mühürleme işlemi
 
a) Resmi Kurumlar ve Belediye Encümeni’nce alınan Kararlar Pazar ekibi tarafından hazırlanan pazarcı esnafının faaliyetten men edildiği hakkındaki resmi yazı zimmetle Zabıta Kalem’ e teslim edilir.
b) Zabıta Kalem tutanağın kaydını yaparak,  Zabıta Müdürü’nün havalesine sunar.
c) Zabıta Müdürü evrakı inceler, gereği için ilgili olan Pazar Ekibine havalesini yapar. Pazar Ekibi durumu inceler; 
1. “Süreli kapama “
2. “Eksikliklerini giderinceye kadar kapama ”
3. “Tezgâh kurma belgesini alıncaya kadar kapama” İbarelerini değerlendirir ve İlgilisine tebligat yapar.
 
d) Tebligat sonunda kontrol edilerek eksikliklerini gidermiş ve Tezgâh Kurma belgesi almış ise mühürleme yapılmaz.
e) Eksikliklerini gidermemiş ise tebellüğ yapılarak süre sonunda Mühürleme Zaptı hazırlanır.
f) Mühürleme, tabela konularak yapılır ve Pazar tezgâhı kurdurulmaz.
g) Pazar Ekibi mühürlemeyi raporla Zabıta Kalem’ e teslim eder.   
h) Zabıta Kalem Raporu Müdüre havale için sunar. 
i) Müdür evrakı inceler ve gereği için Zabıta Kalem’ e gönderir. 
 
3. Pazarcı Esnafına Tezgâh Kurma Belgesi Düzenlenmesi işlemi
 
a) Pazarcı Esnafı, 
1. 1 adet Nüfus cüzdan Sureti 
2. 1 adet İkametgâh senedi 
3. 1 adet vesikalık fotoğraf 
4. 1 adet yarım kapaklı dosya 
5. 1 adet pazarcı olduğuna dair belge, ( Pazarcılar odasından ) 
6. 1 Ad.Vergi Dairesi’ne kayıtlı olduğuna dair belge
7. 1 adet dilekçe hazırlayarak Zabıta Kalem’ e başvurur.
b) Zabıta Kalem evrakları inceleyerek Zabıta Müdürü’ne sunar.
c) Zabıta Müdürü evrakları onaylayıp gereği için Zabıta Kalem’ e gönderir.
ç) Zabıta Kalem dilekçe ile birlikte pazarcı esnafını Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne gönderir. 
d) Mali Hizmetler Müdürlüğü Pazarcı Esnafının 1 yıllık Pazar Tezgâh kurma belgesi ve İşgaliye Harçlarını tahakkuk eder, Makbuzu ile birlikte Pazarcı Esnafını Zabıta Kalem’e gönderir. 
e) Pazar Büro Tezgâh Kurma Belgesini hazırlar ve onay için Zabıta Büro’ya gönderir. 
f) Zabıta Kalem, Tezgâh Kurma Belgesini onay için müdürün imzasına sunar.  
g) Müdür tarafından onaylanan tezgâh kurma belgesi Zabıta Kalem tarafından Pazar Denetim Ekibi’ne gönderilir.
ğ) Pazar Denetim Ekibi tarafından ilgili pazarcı esnafına Tezgâh Kurma Belgesi zimmetle teslim edilir.  
 
4. Pazarcı Esnafı Tezgâh Kurma Belgesinin İptali işlem
 
a) Yıl içerisinde Tezgâh Kurma Belgesini almayan ( Mazereti olmaksızın ) pazarcı esnaflarının, yıl sonunda Zabıta Kalem tarafından listesi yapılır.
b) İlgililerine Belgelerini almaları yönünde Tebligat yapılarak süre verilir. 
c) Süre sonunda Tezgâh Kurma Belgesini almayan pazarcı esnafı için gerekli belgeler düzenlenir.
d) Düzenlenen belgeler Zabıta Kalem’e zimmetle teslim edilir.
e) Zabıta Kalem üst yazı hazırlayarak evrakları müdürün onayına sunar.  
f) Müdür tarafından onaylanan evrak, başkanlık oluruyla Belediye Encümeni’ne havale edilir.
g) Encümenden çıkan karar doğrultusunda Pazarcı Esnafının Tezgâh Kurma Belgesi iptal edilir. 
 
5. Pazar Yerlerinin Değişimi İşlemi
 
a) Müdürlüğe gelen talepler müdür tarafından değerlendirilerek raporla Başkana sunulur. 
b) Başkan tarafından uygun görüldüğü takdirde evrak Meclise gönderilir. 
c) Meclisten çıkan karar uyarınca pazarcı esnafına tebligat yapılarak Pazaryeri değişimi yapılır. 
 
6.Yeni Semt Pazar Yeri İhdası İşlemi
 
a) Vatandaş talepleri doğrultusunda yeni semt pazarı ihtiyacı müdürlük tarafından değerlendirir.
b) İtfaiye, Fen İşleri, Pazarcılar Odası ve ilgili kurum ve kuruluşlardan uygunluk görüşü alınır. 
c) Talep başkanlık oluru ile meclise havale edilir.
d) Meclis talebi komisyona havale eder.
e) İhtiyaç duyulan Yeni Semt Pazarı talebi Komisyonca değerlendirilir. 
f) Komisyon tarafından evrak uygun görüldüğü takdirde Meclise havale edilir. 
g) Meclis talebi uygun gördüğü takdirde onaylar.  
ğ) Meclisinden, taleple ilgili gönderilen dosya gereği yapıldıktan sonra, Çorlu Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü’ne gönderilir.
h) Çorlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından Yeni Semt Pazarı Yeri duyurularak ilan edilir. 
ı) Pazar esnafı müracaatları alınır ve kura ile yerler tespit edilir.
i) Gerekli harç ve ücretler alındıktan sonra tezgâh kurma belgesi düzenlenerek yer Pazar yeri
    tahsis edilir.
 
C) SEYYAR DENETİM EKİBİ VE GÖREVLERİ
 
Bir program dahilinde ve periyodik olarak, mobil veya gezici bir şekilde, Çorlu ilçe sınırları içerisindeki Cadde, sokak, park ve meydanlarda, mevzuata ve sağlık şartlarına aykırı olarak izinsiz satış yapan seyyar satıcılar ile yaya kaldırımlarını mal teşhir etmek amacı ile işgal eden Esnafları ve işyerlerini men ederek, gerekli yasal işlemleri yapmak ve sonuçlandırmak, halkı ve esnafı emir ve yasaklar konusunda bilgilendirmek ve yönlendirmek, dilenmeyi önlemek, Belediye emir ve yasaklarını uygulamak ile müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yapmakla görevlidir.
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI 
 
1. Müdür tarafından verilen emirler
 
a) Zabıta amiri veya komiserine talimat verilerek emir, ekiple birlikte uygulanır.
b) Ceza durumu söz konusu ise ekip tarafından zabıt varakası tutularak Zabıta Kalem’ e verilir.
c) Zabıta Kalem tutulan zabıt hakkında müdürü ve varsa şikâyetçi kurumu bilgilendirir.
d) Gerekirse peşin para cezası uygulanır.
e) Seyyar mallarını bırakıp terk etmiş ise yed-i emin tutanağı hazırlanarak mallar emanete alınır.
f) Zabıta, seyyarın mallarını depoda muhafaza eder.
g) Seyyar ekip amiri veya komiseri aldığı emri ekiple beraber uyguladıktan sonra neticeyi zabıta telsize veya müdüre anonsla bildirir.
h) Yapılan işlemlerle ilgili günlük rapor tutulur ve evrak kaleme verilir.
 
2. Vatandaş dilekçesi veya Yazışma ile gelen Şikâyetler 
 
Havalesi Halk Masası tarafından yapılan evrakı Zabıta Kalemi kaydını yapar ve müdürün havalesine sunar.
a) Zabıta Müdürü evrakı inceler, gereği için Zabıta Kalem’ e gönderir.
b) Zabıta Kalem evrakı, seyyar ekibin amir veya Komiserine zimmetle verir.
c) Seyyar Ekip amiri, Seyyar Ekibe emri iletir.
e) Ekip emir gereği yerinde inceleme ve takip yaparak konuyla ilgili rapor düzenler. 
f) Ceza durum söz konusu ise ekipçe zabıt varakası tutularak Zabıta Kalem’ e verilir.
g) Zabıta Kalem tutulan zabıt hakkında müdür ve varsa şikâyetçi kurumu bilgilendirir.
h) Gerekirse peşin para cezası uygulanır.
i) Seyyar mallarını bırakıp terk etmiş ise yed-i emin tutanağı hazırlanarak mallar emanete alınır.
j) Zabıta, seyyarın mallarını depoda muhafaza eder.
k) Seyyar Ekip konu hakkında Müdürü ve varsa Şikâyetçi Kurumu bilgilendirerek evrakı dosyalanmak ve arşive kaldırılmak üzere zabıta büroya teslim eder.
 
3.Telsiz veya telefonla gelen Şikâyetler
 
a) Zabıta telsiz şikâyet defterine kayıt yapar ve Zabıta amirine veya Komiserine durumu bildirir.
b) Zabıta amiri veya komiseri emri telsizden alarak, uygulanması için Seyyar ekibi organize eder.
c) Zabıta amiri veya komiseri aldığı emri ekiple beraber uygulayarak sonucunu zabıta telsize anonsla bildirir.
d) Zabıta telsiz sonucu kayıt defterine işler ve ilgilisini bilgilendirir.
 
C) GECEKONDU VE İMAR EKİBİ VE GÖREVLERİ
 
Bir program dahilinde ve periyodik olarak, mobil veya gezici bir şekilde, Çorlu ilçe sınırları içerisinde, 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve 3194 sayılı imar kanunu gereğince izinsiz yapılaşmaya meydan vermemek, izinsiz yapıların tespitini yapmak, fen elemanlarının gözetiminde yıkılmasını sağlamak ve gerekli diğer tedbirleri almak, Belediye emir ve yasaklarını uygulamak ile  müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yapmakla görevlidir.
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI 
 
1. Gecekondu Yıkımı
 
a) Vatandaş, ekip veya Resmi Makamlar tarafından tespit edilen kamu arazilerine yapılmış veya yapılmakta olan kaçak yapı, işgaller ve başkasının arsasına yapılan inşaatlar tespit edilir.
b) Gecekondu Ekibi yerinde inceleme yapar, Zabıta raporunu hazırlar ve Kalem’ e verir.
c) Zabıta Müdürü raporu inceler, gereği hakkında Zabıta Kalem’ e havale eder. 
d) Zabıta kalem, yıkım gününü tespit ederek Emniyet gücü için Kaymakamlıkla yazışma yapar.
e) Zabıta kalem, Doktor ve Ambulans için Sağlık Müdürlüğü’ne yazı ile bilgi verir. 
f) Zabıta kalem, İşçi, araç ve iş makinesi için Fen İşleri Müdürlüğü’ne yazı ile bilgi verir.
g) Zabıta kalem, ilave işçi ve arozöz için Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne yazı ile bilgi verir.
h) Zabıta kalem, elektriğin kesilmesi için Tredaş Müdürlüğü ile yazışma yapar.
i) Zabıta kalem, suyun kesilmesi için İşletme ve İştirakler Müdürlüğü ile yazışma yapar.
j) Zabıta kalem, doğalgazın kesilmesi için Çordaş Müdürlüğü ile yazışma yapar.
k) Zabıta Kalem yazışmalar sonucunda gecekondu ekibine durumu bildirir.
l) Oluşturulan ekipler belirlenen günde yıkımı müştereken yaparak,  gecekondu yıkım zabtı hazırlar ve Kalem’ e evrakları teslim eder.
m) Zabıta Kalem yıkım evraklarını müdürün havalesine sunar.
n) Zabıta Müdürü evrakları inceleyerek gereği yapılmak üzere Kalem’ e gönderir
o) Zabıta Büro, yıkılan yer Resmi kurumdan gelen bir tespit ise, ilgili kuruma üst yazı ve yıkım evraklarını göndererek bilgi verir.
 
2. İşgalli Gece Kondu Yıkımı
 
a) Gecekondu Ekibi, amiri veya komiseri ile beraber bölgedeki tüm sorumluluk bölgesini kontrol eder, yeni yapılan gecekondu tespit ederse 775 sayılı yasanın 17. ve 18. maddelerine istinaden, derhal işçi marifetiyle gecekonduyu yıkar. 
b) Yıkılan gecekondunun ilgileri tespit edilmiş ise yıkım zabtı tanzim eder ve raporuyla birlikte kalem’ e teslim eder.
c) Zabıta Kalem tanzim edilen evrakları müdürün havalesine sunar. 
d) Zabıta Müdürü evrakları inceleyerek, gereği yapılmak üzere kaleme gönderir. 
e) Zabıta Kalem üst yazı ile Hukuk İşleri Müdürlüğüne, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak üzere evrakların birer nüshalarını gönderir. 
 
D) ÇARŞI EKİBİ VE GÖREVLERİ
 
Bir program dahilinde ve periyodik olarak, mobil veya gezici bir şekilde, Çorlu ilçe sınırları içerisindeki Cadde, sokak, park ve meydanlarda, mevzuata ve sağlık şartlarına aykırı olarak izinsiz satış yapan seyyar satıcılar ile yaya kaldırımlarını mal teşhir etmek amacı ile işgal eden Esnafları ve işyerlerini men ederek, gerekli yasal işlemleri yapmak ve sonuçlandırmak, halkı ve esnafı emir ve yasaklar konusunda bilgilendirmek ve yönlendirmek, dilenmeyi önlemek, Belediye emir ve yasaklarını uygulamak ile müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yapmakla görevlidir.
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
1. Telefonla veya telsiz ile müdürlüğe gelen işgal veya seyyar şikâyetleri Zabıta Telsiz tarafından
          Çarşı ekibine iletilir. 
2. Çarşı ekibi işgali kaldırması için vatandaş veya esnafa sözlü uyarıda bulunur.
3. 3.İşgalci tarafından işgal kaldırılmadığı takdirde yasal işlem başlatır ve 1608 sayılı ceza zaptı veya Kabahatler Kanununa göre işlem yapılır.
4. İşgal konusu yasal sürecini tamamladıktan sonra halen faaliyetine devam ediyorsa, Zabıta memurları tarafından işgale konu olan malzemeler Yed-i emin tutanağı ile muhafaza altına alınarak depoya gönderilir.
5. Bekleme süresi sonunda cezası ödenmeyen ve alınmayan gıda türü mallar gıda bankasına ( Aşevi veya sosyal yardım kuruluşları ), gıda dışı mallar ise sosyal yardım kuruluşlarına tutanakla teslim edilir. 
 
F) TERMİNAL EKİBİ VE GÖREVLERİ
 
Bu program dahilinde kanunlarla belediyelere verilen trafik görev ve yetkilerinden Belediye Başkanlığı’nca uygun görülenleri yürütmek, şehirlerarası otobüs terminalleri ve diğer garajlardaki otobüslerin fiyat ve zaman tarifelerini denetlemek, uymayanlara tutanak düzenlemek, terminaldeki işyerlerini rutin olarak denetlemek, Dilenci ve seyyar faaliyetlere müsaade etmemek, vatandaşlara yardımcı olmak.
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
1. Telefon, telsiz veya vatandaşın müdürlüğe gelen Terminal ücret, zaman tarifeleri, terminaldeki işyerleri, dilenci ve seyyar şikayetleri Terminal ekibine iletilir.
2. Terminal ekibi vatandaşa veya esnafa sözlü uyarıda bulunur.
3. Belediye Zabıta Yönetmeliği ve diğer Kanunlara aykırı bir durum var ise zabıt tutulur.
4. Tutulan zabtın bir nüshasını iş yeri sahibene verir. Belediye Encümeni’ne havale edilmek üzere Zabıta Kalemi’ne teslim edilir.
5. Ceza kusurunu peşin para cezası giderecek ise, maktu para cezalarına ait makbuz uygulanır. 
6. Eksiklikler giderilmiş ise denetim raporu tanzim edilerek dosya kapatılır.  
 
G) ZABITA TELSİZ EKİBİ VE GÖREVLERİ
 
Zabıta merkezine gelen tüm şikâyetleri ilgili birimlere ve kişilere iletmek, Sonucundan ilgililere bilgi vermek ve Birimler arası telsiz irtibatını sağlamak ile müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yapmakla görevlidir. 
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
1. Zabıta Telsize gelen telsiz ve telefon şikâyetlerinin tamamı konumuna göre bilgisayar ortamında kaydedilir. 
2. Şikâyetin nevine göre ilgili birime telsizle şikâyet bildirilir.
3. Şikâyetin sonucu ilgili birim tarafından zabıta telsize bildirildiğinde bilgisayar ortamında şikâyet sonucu kaydolunur ve ilgili şikâyet sahibine telefonla sonuç hakkında bilgi verilir.
4. Halk Masasından otomasyon ortamındaki gelen şikâyetleri okuyarak konusuna göre ilgili ekiplere dağıtımı sağlanır.  
5. Ekipler tarafından sonuçlandırılan Halk Masası şikâyetleri tekrar Zabıta Telsize zimmetle verilir ve Zabıta telsiz tarafından beyaz masaya bilgisayar ortamında şikâyetlerin sonucu gönderilir.
6. Belediye içerisindeki telsiz görüşmelerine koordinatörlük yapar ve anonslarla ilgili aksaklıkları giderir.  
 
 
Ğ) ZABITA BÜRO EKİBİ VE GÖREVLERİ
 
Zabıta Büro ve Kalemindeki tüm evrak kayıt, yazışma, raporlama, arşivleme işlemlerinin takibi ve sonuçlandırılmasını yapmak ile  müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yapmakla görevlidir.
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
1. Umumi evraklara yapılan işlemler
 
a) Evrak bilgisayar ortamında kaydolunur, tarih ve sayı verilir. 
b) Havaleye hazır hale gelen evrak, Zabıta Müdürü veya yetki verdiği bölüm sorumlusu tarafından 
havale edilir. 
c) Zabıta Kaleme kaydolan ve havale olan evrak işlem için, ilgili birim veya ekibe zimmetle 
    teslim edilir.
d)         Evraklar bilgisayar ortamında kontrol edilir. Her evrakın sonuçlandırılıp, sonuçlandırılmadığı tekrar 
    gözden geçirilerek her hafta sonu açık görülen evrakların sonucu ilgili birimlerden telefonla istenir. 
 
2. Gelen evraklara yapılan işlemler
 
a) Evrak bilgisayar ortamında kaydolunur, tarih ve sayı verilir.
b) Havaleye hazır hale gelen evrak, Zabıta Müdürü veya yetki verdiği bölüm sorumlusu tarafından havale edilir.
c) İcrayı yapacak ekip amirine zimmetle verilir, 
d) Evrakın gereği yapılır, cezalandırma gerekiyorsa, ceza zaptı veya peşin para tanzim edilir, 
e) Evrak muamelesi, üst makamların kararını icap ettiriyorsa gerekli rapor, zabıt, tespit zaptı yapılarak kanuni işlemin başlaması sağlanır.Üst makamlara ve evrakın geldiği makama yapılan işlemlerle ilgili bilgilendirme yazısı hazırlanır, imzaya çıkarılır.
f) Şikâyetçiye yapılan işlem hakkında, cevabi yazı hazırlanır ve imzaya çıkarılır.
g) Gelen evrak, genelge, prensip emri, disiplin emri gibi birçok üniteleri alakadar eden evrak ise Zabıta Kalem tarafından hazırlanarak ilgililere dağıtılmak üzere imzaya çıkarılır.
h) Bakanlık ve Valilik evrakları öncelikli ve acil olarak değerlendirilip, şikâyet ve diğer evraklar en geç on beş gün içinde aciliyet ve önceliğine göre cevaplandırılır. 
 
3. Giden evraka yapılan işlemler
 
a) Zabıta Müdürü veya yetki verdiği bölüm sorumlusu tarafından işlemi tamamlanan evraklar imzalanır.
b) Zabıta Kalem tarafından kayıttan düşüldükten sonra evrak, Yazı İşleri Müdürlüğü’ ne zimmetle teslim edilir, 
c) Yazı İşleri Müdürlüğü evrakı, ilgili yerlere ve dilekçe sahiplerine zimmetle, posta yolu ile gönderir.(Ceza ve yasal tebliğler iadeli taahhütlü olarak gönderilir.)  
d) Personele yıllık izin evrakları program dahilinde tanzim edilerek müdürlük makamına imzaya sunulur.
e) Personele ait Kısa süreli izin kâğıdı gibi evraklar kalem tarafından hazırlanıp kayıt numarası verildikten sonra müdürün imzasına sunulur. 
 
 
 
 
4. Dosya ve Arşivleme işlemleri
 
a) Güncelliğini kaybetmemiş olan dosya ve evraklar birim arşivinde saklanır.
b) Güncelliğini kaybeden evraklar bir liste halinde müdürlük arşivine gönderilir.
c) Birim arşivinde güncelliğini kaybeden dosya ve evraklar bir liste halinde müdürlük arşivine gönderilerek saklanır.
d) Adi evraklar 5 sene müddetle arşivlenir ve saklanır. 
e) Mali kıymeti olan, gizli ve zata mahsus evraklar, gölge sicil dosyalar, ayniyat makbuzları, demirbaş liste ve defterleri süreye tabi olmaksızın saklanır.
 
 
ALTINCI BÖLÜM
BELEDİYE ZABITASI KILIK, KIYAFETİ VE KİMLİK BELGESİ
           
KILIK VE KIYAFET 
MADDE-1
 
Zabıta personeli üniformalı olup, kıyafet ve teçhizatı, İç işleri Bakanlığı’nca 11 Nisan 2007 tarih ve 26490 sayılı Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 33. Maddesi’nde belirtildiği gibidir. 
 
KILIK VE KIYAFETE İLİŞKİN KURALLAR
MADDE-2
 
Kılık ve kıyafete ilişkin başlıca kurallar şunlardır:
a) Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenmiş haller dışında kıyafet üzerine başka bir teçhizat veya  madalya, rozet ve benzeri şeyleri takamaz.
b) Personele verilen kıyafet ve rütbe işaretleri ile bağlı bulunduğu belediyenin amblemleri bu
c) Yönetmelikte gösterilen renk, vasıf ve şekillere uygun olarak giyilir, takılır ve taşınır.
d) Kıyafet, temsil edilen görevin şeref ve itibarına yakışır bir şekilde temiz ve bakımlı olmalıdır.
e) Resmi kıyafetle bulunanlar, üniformanın itibarını kırıcı davranışlarda bulunamazlar.
f) Zabıtası personeli için yaptırılacak kıyafette kullanılacak malzemenin iyi kalitede olması gözetilir.
g) Zabıta personeline verilecek kıyafetin, mevsim ve iklim şartlarına göre giyilme zamanlarını belediye başkanı belirler.
h) Zabıta Müdürü ve Bölüm Sorumluları,  belediye zabıta personelinin bu Yönetmelik hükümlerine uygun nitelikte giyinmelerini ve hareket etmelerini sağlamakla yükümlüdürler.
i) Belediye zabıta personeli kollarına 10 uncu maddedeki görevlerine göre kolluk ve işaretleri takabilir.
j) Verilen giyecek eşyasının iyi, temiz, sağlam ve noksansız bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Giyim eşyasının bakım ve tamiri kullanan personel tarafından yapılır.
 
 
                    
ZABITA KIYAFETİNİ KULLANMA YASAĞI
MADDE-3
 
Belediye zabıta personeli, görevli bulunduğu fiili çalışma süresi ve görevi dışında resmi kıyafetini kullanamaz. Belediye zabıta personeli için bu Yönetmelikte şekli gösterilen resmi kıyafet ile işaretler, başka bir özel veya kamu kuruluşu mensubu tarafından kullanılamaz.
 
KİMLİK BELGESİ
MADDE-4
 
Her zabıta personeline belediye tarafından seri numaralı olarak bastırılacak olan üzerinde belediye zabıtası kokardı bulunan bir kimlik belgesi verilir.
a) Kimlik belgesinde memurun adı, soyadı, görev yaptığı belediyenin ismi, sicil numarası, unvanı ve kan grubu ve nüfus bilgileri yer alır. 
b) Kimlik belgesini belediye başkanı ve/veya yetki vermesi halinde ilgili belediye başkan yardımcısı imzalar.
c) Bilgilerde değişiklik oldukça,  kimlik belgesine işlenir.
d) Her ne suretle olursa olsun görevinden ayrılan zabıta personeli, kimliğini Belediye Başkanlığı’na teslim eder. 
 
 
 
 
YEDİNCİ BÖLÜM
ZABITA PERSONELİ’NİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
 
BELEDİYE VASITALARINDAN YARARLANMA
MADDE-1
 
Belediye Zabıta Personeli’nin, Belediye’nin kurduğu, işletme hakkını devrettiği veya belediyeye bağlı işletmelerin şehir içi yolcu taşıma vasıtalarından yararlanmalarında; 8.1.2002 tarih ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Bakanlar Kurulu kararları uygulanır.
 
YEMEK 
MADDE-2
 
24 saat iş, 48 saat istirahat şeklinde çalışan zabıta personeline iki; 12 saat iş, 24 saat istirahat ve 12 saat iş, 12 saat istirahat şeklinde çalışan zabıta personeline bir öğün yemek verilir. Yiyecek giderleri 657 Sayılı Kanun’unun 212. Maddesi esas alınarak belediyece karşılanır. 
 
İZİN HAKKI
MADDE-3
 
Zabıta Personeli’nin izinleri yürürlükteki kanunlara göre ve teşkilatın işleyiş düzenini aksatmamak kaydı ile verilir. İzin planlaması yıllık olarak görevli Zabıta Birim Amirliği’nce yapılır. 
 
BELEDİYE ZABITA GÖREVLİLERİNE BAŞKA HİZMET VERİLMESİ 
MADDE-4
 
Belediye zabıta görevlilerine zabıta hizmetleri dışında bir görev verilemez. Ancak, olağanüstü hallerde Müdür,  Başkan Yardımcısı veya Belediye Başkanı’nın emri ile geçici olarak hizmetin gerektirdiği başka görevler de verilebilir.
 
BAŞKA BİR BELEDİYEDE GÖREV ALMA
MADDE-5
 
Bir belediyede görevli zabıta amir ve memuru, atamaya yetkili amirin muvafakati ve memurun kabul etmesi ile 15.1.1974 tarihli 7/7753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Devlet Memurları Geçici Süreli Görevlendirme Yönetmeliği’nde belirtilen ilkelere uyulması şartıyla başka bir belediyede geçici olarak görevlendirilebilir.
 
ÖDÜLLENDİRME 
MADDE-6
 
Görevlerinde üstün başarı ve yararlılık gösteren zabıta personeline, başarı ve yararlılığının derecesine göre yürürlükteki kanun hükümlerine uygun olarak ödül verilebilir.
 
DİSİPLİN CEZALARI
MADDE-7
 
Zabıta personeline uygulanacak disiplin cezaları
a) Uyarma,
b) Kınama,
c) Aylıktan kesme,
ç) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
d) Meslekten çıkarma,
e) Devlet memurluğundan çıkarma,
 
1) Meslekten çıkarma cezası dışında verilecek disiplin cezalarında, 657 sayılı Kanunun ilgili hükümleri uygulanır.
2) Meslekten çıkarma cezasını gerektiren eylem, işlem, tutum ve davranışlar şunlardır:
 
a) Amir ya da üstlerinin zabıta hizmetlerine yönelik icraatına karşı çıkmak ve görev yapılmasını engellemek, toplu hale dönüştürerek bu eyleme katılmak, katılmayı tahrik veya teşvik etmek.
b) Yetkisini veya nüfuzunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla kullanmak.
c) Suç kanıtlarını kasıtlı olarak yok etmek, bilerek ve isteyerek yok olmasına neden olmak, saklamak, saklanmasına yardımcı olmak veya değiştirmek.
d) Kasıtlı olarak gerçek dışı tutanak düzenleyip imza etmek veya ettirmek.
e) Kimlik belgesini başkalarının kullanımına vermek.
f) Gizli tutulması zorunlu olan ve görevi ile ilgili bulunan bilgi ve belgeleri görevli veya yetkili olmayan kişilere açıklamak.
g) Görev yerinde uyuşturucu madde kullanılmasına göz yummak.
h) Uyuşturucu maddelerin yapılmasına, kullanılmasına, saklanmasına, yollanmasına,  satılmasına veya satın alınmasına aracı olmak.
i) Kumar oynamak veya oynatmak.
j) Görev sırasında yardım isteyen zabıta personeline haklı bir neden yokken yardımdan kaçınmak.
k) Kaçakçılık yapmak.
l) Geliri ile uygun sayılmayacak biçimde yaşadığı ve aşırı harcamada bulunduğu kanıtlanmış olmak ve bunun haklı kaynağını gösterememek.
m) Yasadışı örgütlere lojistik destek sağlamak ya da üyelerini güvenlik kuvvetlerinden saklamak, saklanmasına yardımcı olmak.
n) Kasıtlı olarak telsiz haberleşmesini engellemek.
o) Dükkân önlerinde oturmak. 
 
KIYAFETE İLİŞKİN DİSİPLİN KURALLARI
MADDE-8
 
a) Hizmet esnasında hiçbir zabıta amir ve memuru sivil kıyafet giyemez.
b) Hizmetin özelliği icabı sivil elbise giymesi gerekli hallerde zabıta müdürlüğünden izin alınarak özel halin devamı müddetince ve hizmet vesikalarına amiri tarafından ‘hizmet sivil yapılacaktır.’ Kaydı konulmak sureti ile sivil elbise giyilebilir. Giyilen sivil elbise memura yakışacak ciddiyette olacaktır. 
c) Bu kılıkta görülen memurlar mutlaka soruşturma göreceği gibi bağlı bulunduğu amir ve komiseri sorumlu tutulur. 
d) Mesaiye geliş ve gidişler aşağıdaki şartlar sağlamak sureti ile sivil elbise ile olabilir. 
e) Sivil kıyafetin temiz ve muntazam olması. 
f) Merkezlerde elbiselerin muntazam bir şekilde asılması için vestiyer ve ya dolap temin edilmesi.
g) Memurun mesai saati başlamamış olsa dahi buralarda sivil elbise ile oturmaması, 
h) Hizmete gidiş geliş hariç vazife dışında zabıta amir ve memuru resmi üniforma giymesi yasaktır. Bilhassa izinli olduğu zamanlarda üniforma ile kahvehane,  pastane, gazino lokanta, sinema, tiyatro, plaj, stadyum ve emsali yerlere gidilmesi yasaktır. 
 
Mesai saatleri içerisinde;
 
a) Dışarıda şapkasız gezmek,
b) Şapkayı elde taşımak, 
c) Eller cepte dolaşmak, 
d) Zincir, tespit sallamak,
e) Ütüsüz, lekeli, çamurlu, kirli elbise, boyasız ayakkabı giymek, 
f) Sokakta umumi yerlerde sigara puro, pipo içmek, çiklet çiğnemek,
g) Kıyafet Yönetmeliği’ne aykırı renkte gömlek çorap giymek, kravat ve eşarp takmak, 
h) Laubali tavır ve hareketlerde bulunmak, şakalaşmak, 
i) Rütbe işaretleri isimlik ve düğmeleri noksan bulunmak, 
j) Her sabah sakal traşı olmak, saçları ve sakal başları normalden daha fazla uzatmak, 
k) Hanım personel için, etekleri normalden fazla kısaltmak, 
l) Aşırı makyaj yapmak,
m) Takı takmak,
n) Farklı ayakkabı giymek, yasak olup, Saçlar toplu ve kısa olacaktır. 
 
GEÇİCİ GÖREVLENDİRME
MADDE-9
 
Zorunlu hallerde, belediye memurlarından ihtiyacı karşılayacak sayıda personel zabıta biriminin büro hizmetlerinde geçici olarak görevlendirilebilir.
               
BELEDİYE ZABITA GÖREVLİLERİNE BAŞKA HİZMET VERİLMESİ 
MADDE-10
 
Belediye zabıta görevlilerine zabıta hizmetleri dışında bir görev verilemez. Ancak, olağanüstü hallerde mülki amir veya belediye başkanının emri ile geçici olarak hizmetin gerektirdiği başka görevler de verilebilir.
 
 
SELAMLAŞMA
MADDE-11
 
1- Selam belediye zabıta mensuplarının birbirlerine ve vazifeye karşı hürmet muhabbet ve bağlılığın ifadesidir.
2- Görmediğini iddia mazeret teşkil etmez, Selamlamada hareketleri usule aykırı yapmak, laubalilik göstermek, eli yarım veya ağır kaldırmak, sol eli cepte bulundurmak, sağ eli ile selamlarken baş ve göz ile başka tarafa bakmak doğru değildir. Böyle hareket edenler selam vermemiş addedilerek cezalandırılır. 
3) Aşağıdaki hallerde durup cephe almak suretiyle selam verilir;
a) Devlet reislerine, 
b) Sancağa,
c) Bayrak çekiliş ve indirilişlerinde. 
 
PERSONELİN ŞİKAYET VE MÜRACAAT USULLERİ
MADDE-12
 
Belediye zabıtası teşkilatındaki amir ve memurlar zaman, zaman vazifeleriyle ilgili konular için müracaat usullerine riayet etmeyerek ve kademe atlayarak yazılı veya şifai müracaatlarda bulunmaktadır. Müracaat usullerine riayet edilmesi belediye zabıtasının üniformalı ve disiplin esaslarına uygun olarak çalışması gereken bir teşkilat olması hesabiyle üzerinde en fazla durulması gereken önemli bir husustur.  Kademe atlayarak gelen personel müracaatta bulunduğu makam tarafından da dinlenmeyecek ve emirlere aykırı harekette bulunduğu için cezalandırılacaktır. Büroda amir veya üstü karşısında oturuş, hareket tavrı, konuşma,  ikram edilen herhangi bir şeyin kullanılma tarzı nezaket dairesinde olmalıdır.
Sigara ağızda iken konuşmak sık sık sigara içip sandalyede laubali şekilde oturmak, şapka ve paltoyla amir odasına girmek yasaktır.  Amir elini uzatmadan el sıkmaya teşebbüs edilmeyecek, Memurlar amirlerine rütbesi ile (amirim, komiserim) şeklinde hitap edeceklerdir. Bunun haricinde beyefendi, beyefendiciğim, ağabeyciciğim, müdür beyciğim ve benzeri hitaplar yasak olup, bu tarzdaki hitapları tespit eden amirler cezai işlem yapılmak üzere, tutanakla durumu müdüre bildirmekle mükelleftir.  
 
 
 
SEKİZİNCİ BÖLÜM
EĞİTİM, SPOR VE DENETİM
 
 
EĞİTİM
MADDE-1
 
Zabıta Müdürü; Zabıta amir ve memurlarının genel kültürlerini, meslek bilgilerini ve verimliliklerini arttırmak, hizmete yatkınlıklarını sağlamak, geliştirmek, gelişen şartların gerekli kıldığı alanlardaki görgülerini arttırmak ve daha üst kadrolara hazırlamak amacıyla eğitim programları düzenlerler.  Ayrıca zabıta teşkilatı personelinin temel ve teknik eğitimleri; ilgili kişiler, kamu kurum ve kuruluşları veya ilgili sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilir. 
 
SPOR
MADDE-2
 
a) Zabıta personelinin fiziki nitelikleri, hazırlanan spor programları ile desteklenir. Personele; kültür-fizik çalışmaları, atletizm, aletli sporlar, mukavemet ve denge sporları ile uygun görülecek diğer mesleki spor faaliyetleri yaptırılarak iş verimlilikleri arttırılır.
b) Zabıta personelinin belirtilen sportif çalışmaları ve mesleki sporları yapabilmesi için gerekli alan 
düzenlemesi ile araç gereç ve özel spor kıyafetleri belediye tarafından temin edilir. Ayrıca bu konuda belediyenin spor ve sosyal tesislerinden yararlanılır. Zabıta teşkilatına yurt içi ve yurt dışında düzenlenen spor etkinliklerine ve zabıta spor müsabakalarına katılma imkânı sağlanır.
c) Gönüllü zabıtalar da bu hak ve imkânlardan istifade eder. 
 
BİRİM İÇİ DENETİM 
MADDE-3
 
Zabıta Müdür ve Bölüm sorumluları, belirli ve belirsiz gün saatlerde zabıta birim amirlik ve ekipleri kademeli teftiş edeceklerdir. Ayrıca zabıta amirleri kendi bünyesindeki ekip ve büroyu daima denetim altında bulundurulacaklardır. Zabıta Bölüm sorumluları ve Amirler aksaklıkların düzeltilmesini bizzat ekip komiserlerinden talep edeceklerdir.
Buna göre;
a) Zabıta Müdürlüğü bölüm sorumluları ve Amirler zabıta müdürlüğü merkez ünitelerinde görev, kayıt ve resmi muameleler, disiplin ve kılık kıyafet, mesaiye geliş-gidiş yönlerinden zamanlı ve zamansız denetim yaparlar.
b) Amirler, Ekipleri zamanlı zamansız denetler.
 
1. Disiplin suçlarına yapılacak işlemler 
 
a) Disiplin suçlarına rastlanıldığında suçu işleyenlerin anında tespiti yapılır. Zabıta Müdürü’ne tutanakla raporlanır.
b) 657 sayılı kanundaki usullere göre ilgilinin ifadesi alınır.
c) Rüşvet ve irtikâp gibi suçlarda disiplin soruşturması açılması ve gerekli cezanın verilmesi için Başkanlıktan Onay alınarak, dosya Teftiş Kurulu Müdürlüğü’ne gönderilir.
d) Suçun tespiti halinde Zabıta Müdürlüğü tarafından da disiplin soruşturması yapılarak ilgiliye disiplin cezası verilebilir. 
 
 
 
DOKUZUNCU BÖLÜM
HİZMETİN SÜREKLİLİĞİ VE SÜRESİ
 
 
 
HİZMETLERİN SÜREKLİLİĞİ 
MADDE-1
 
a) Zabıta müdürlüğünün genel ve günlük çalışma programı, günün 24 saatinde hizmet verilecek şekilde yapılır.
b) Belediye zabıtası hizmeti, devriye ekipler, motorize ekipler, Sabit nokta ekipleri, Toplu çalışma ekipleri, Büro ekibi ve diğer hizmet ekipleri vasıtasıyla yürütülür.
c) Zabıta Personelinin olağan haftalık çalışma süresi 48 saattir.
d) Olağan üstü hallerde görev süresi müdürlük tarafından belirlenir.
e) Zabıta personeline Gece nöbetleri günlük, haftalık ve aylık olmak üzere, periyodik olarak tutturulur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ONUNCU BÖLÜM
HİZMET ALANLARI, HİZMETLERİN PLANLANMASI VE YÜRÜTÜLMESİ
 
 
 
 
HİZMET ALANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
MADDE-1
 
Hizmetin planlı olarak yürütülebilmesi için ilk esas yapılması gereken işin ne olduğunu tam ve doğru olarak değerlendirilmesidir. İlçemizde meydan ana cadde çarşı ve pazaryerleri gibi halkın kesif olarak gelip geçtiği ve alışveriş ettiği yerler ilk planda tutulacak olan bu gibi yerlerde temizlik intizam ve halkın huzurunu temin edecek tedbirler öncelikle alınacaktır.
 
HİZMETLERİN PLANLANMASI VE YÜRÜTÜLMESİ
MADDE-2
 
Belediyemizin üniformalı bir teşkilatı olması sebebiyle her davranışı ile zabıta müdürlüğü zabıta amir ve memurlarının hizmetleri ifa ederken en uç noktada görev yapmaları nedeni ile halkımıza karşı her zaman belediyemizi temsil etmektedir. Bu nedenle belediye hizmetlerinin planlı bir şekilde en kısa zamanda nasıl ve hangi bir müdürlük tarafından yapıldığını bilmesi ve buna göre halkı yönlendirmesi gerekir. Plansız çalışma memurun hizmet saatlerinin tam değerlendirilmemesi sevk ve idare kusurları başarı nispetini önemli derecede azaltmaktadır.
 
a) Hizmetlerin Planlanması
 
Hizmetin planlanması personel gücünü iş hacmine göre tanzimi şeklinde olacaktır. Bu bakımdan mevcut personelin senelik izin, haftalık izin gibi durumları dikkate alınarak personelin aylık, haftalık ve günlük çalışma planı düzenlenecektir. Bayram tatili ve hafta tatili günleri içeren çalışma planlarının tanziminde birimlerde görevi aksatmayacak sayıda yeteri kadar eleman görevlendirilecektir. Aylık çalışma planında tayin ve hastalık gibi sebeplerle olacak değişiklikleri hizmetin aksamaması yönünde yapılacak personel planlaması ve diğer tedbirlere gidilecektir. Günlük hizmetler bir gün önceden bizzat amirler tarafından belirlenecek ve program tanzim edilecektir.
 
b) Hizmetlerin tanziminde dikkat edilecek hususlar
 
1) Her memura günlük mesaisini boş geçirilmeyecek şekilde görev verilecek.
2) Meydan ana cadde ve diğer toplumun kullanımına açık yerlerin kontrolü ön planda tutulacak.
3) Acele ve günlü evraklar ile halk şikâyetlerinin öncelikle takibi ile değerlendirilip sonuçlandırılacaktır.
4) Hizmet defterleri ve hizmet vesikaları bir gün önceden yazılarak hazırlanacak, ertesi günü hizmetin başlama saatinde her hangi bir gecikmeye meydan verilmeyecektir.
5) Personelin zamanını boşa harcamaması, yollarda vakit israfına meydan verilmemesi için zaruret olmadıkça birbirine uzak bölgelerdeki işler aynı ekibe verilmeyecektir.
 
c) Hizmetlerin Yürütülmesinde dikkat edilecek hususlar
 
1) Ekiplere hizmet bizzat Amir, Amir izinli iken yardımcısı durumundaki rütbeli tarafından verilecektir. Hizmete çıkarılmadan önce bütün personelin kıyafeti kontrol edilecektir.
2) Hizmet vesikalarında yazılı görevler şifahen de tekrar edilecek izahına lüzum görülen hususlarda açıklama yapılacaktır.
3) Evrakların takibi ile görevlendirilen personele o gün acilen yapılması gereken evraklar hizmet vesikasına numaraları yazılmak suretiyle verilecektir.
4) Ekiplerin vazife dönüşlerinde vukuatları amir tarafından alınacaktır. Her ekip yaptığı işleri teker teker izah edecek tanzim ettiği rapor zabıt varakası ve evrakları teslim edilecektir.
5) Ekiplerin vukuat olarak bildirdikleri günlük hizmetlerinin hizmet saati ile mütenasip olup olmadığı değerlendirilecek vaktini israf etmiş olanlar ikaz edilecek bu hataların tekerrür etmemesi sağlanacaktır.
 
ç) Vazifenin Alınması
 
1) Belediye zabıta amir ve memurları kanun nizamname, yönetmelikler talimatların kendisine doğrudan doğruya görev verdiği durumlarda hiçbir merciden emir almadan görevini yerine getirir.
2) Zabıta Amir ve Memurları belediye suçlarını kovuşturmak ve araştırmakla yükümlüdür.
3) Üst makamların ( Başkanlık) kararları icap ettiren durumlarda derhal durumu tespit eden ekip zabıta amirliğine bildirilerek üst makamdan yazılı karar ve emir alınarak görev yerine getirilir.
4) Emirler şifai ve yazılı olarak alınabilir. Şifai emirlerle görev kabulü telsiz, telefon veya yüz yüze olabilir. Bu emirler daha sonra emri veren makamın onayı ile yazılı hale getirilir.
5) Yazılı emirler, üst makamlar zabıta müdürü zabıta müdürünün adına yetki verdiği Bölüm sorumluları tarafından verilir. Yazılı emrin alınması görevin kabulüdür.
6) Yazılı veya sözlü emir ve şikâyet alınması ile vazife kabulü oluşmuş olur.
 
d) Görevin yürütülmesi
 
1) Alınan planlanan ve koordine edilen vazife, görevlendirilen zabıta amir ve memurları tarafından mümkün olan en kısa sürede neticelendirilir.
2) Görev yerine getirildikten sonra bir üst makama bilgi verilir.
3) Görevlendirilen ekip gittiği görevde görevin icrasına mani olan unsurlar olması halinde görev ve kendi kuvveti ile icra edemeyeceği durumunu tespiti ile üst makamdan yardım talep edebilir. 
 
e) İş birliği ve Koordinasyon
 
1) Müdürlük birimleri arasındaki koordinasyon için haftalık ve acil durumlarda görevle ilgili toplantılar Zabıta Müdürü ve Bölüm sorumluları tarafından düzenlenir.
2) Müdürlük koordinatörlüğünü icap ettirmeyen acil ve üst karar gerekmeyen durumlarda amirler kendi aralarında iş birliği yapabilirler.
3) Zabıta amirliklerinin görevlerinde personel takviye ve işbirliğini icap ettiren hallerde görevin durumuna göre zabıta müdürü ve Bölüm Sorumlusu işbirliğini sağlar.
4) Belediye Başkanlığı’nın koordinatörlüğünü icap ettirmeyen acil ve üst karar gerektirmeyen görevde zabıta müdürü belediyenin diğer müdürlükleri ile doğrudan işbirliği yapabilir.
5) Her an çökebilecek ve etrafı tehlikeye sokacak durumda olan yapılar için zabıtanın her ünitesi doğrudan doğruya yapı kontrol Müdürlüğündeki teknik elemanlara müracaat ederek, gerekli teknik elemanı acilen göreve davet edecektir.
 
f) Emirlerin Personele Duyurulması
 
1) Verilen emirler zabıta amirlerine, amirlerde kendilerine bağlı tüm personele duyurulacaktır.
2) Emrin tüm personele duyurulduğuna dair alınacak imza listesi zabıta büroya gönderilecektir.
3) Emirlerin bir nüshası Müdürlüklerdeki ilan panolarına asılacaktır.
4) Tüm memurlar amirliklerindeki ve Bina girişindeki ilan panosunda asılı bulunan yazıları göreve geldiklerinde ve mesai bitiminde okumak ve takip etmekten görevli ve sorumludurlar.
5) Bu panoya asılan yazılar memurlara ilanen tebliğ edilmiş sayılır. Asılan yazılı emirleri okumamak veya bilmemek mazeret sayılmaz.
 
 
 
 
 
 
 
ONBİRİNCİ BÖLÜM
HİZMET BİNALARININ KULLANIMI İLE İLGİLİ KURALLAR
 
 
 
HİZMET BİNALARININ DÜZEN VE İNTİZAMI
MADDE-1
 
Temizliğin ve intizamın temini başlıca görevi olan belediye zabıtası teşkilatının, çalıştığı binaların da her hali ile vatandaşa örnek bir daire hüviyetinde bulundurulması şarttır.
Bu maksatla;
1) Binaların giriş kısımları daima temiz ve intizamlı bulundurulacak.
2) Vatandaşların kolaylıkla merkezin yerine görebilmeleri için tabelalar en müsait yere asılacak.
3) Binanın bütün kısımları temiz badanalı ve boyalı bulundurulacaktır.
4) Demirbaş eşyaların muhafazasına itina gösterilecek, kırılmalarına ve çizilmelerine meydan q verilmeyecektir. 
5) Bilgisayar ve diğer yazıcıların kullanılmadığı zamanlarda üzerleri örtülü bulundurulacak, ilgili memurdan başkalarının makineleri kullanmalı önlenecektir. 
6) Telefon ve telsizler resmi hizmet dışında kullanılmayacaktır. Dışarıdan arayanlar bekletilmemesi için konuşmalar çok kısa olacaktır. Zaruri haller müstesna resmi telefonlarla şehirlerarası konuşma yapmak yasaktır.
7) Zaruri hallerde birim amirlerinin müsaadesi üzerine zabıta müdürlüğüne yapılan konuşma yazılı kaydedilecektir.
8) Yangın malzemesi muntazam ve daima kullanmaya hazır şeklinde bulundurulacaktır.
9) Personelin elbiselerini asmak için muntazam askı tertibatı yapılacak, duvarlara rastgele çiviler çakılmayacaktır.
10) Hizmet Binalarında Kullanılmayan alanlar aydınlatılmayacak, Bürodan ayrılırken lambalar kapatılacak, gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılacaktır.
11) Hizmet Binaları içindeki musluklar açık bırakılmayacaktır.  
12) Bina Önünü Açık Bulundurma: Yangına müdahaleyi kolaylaştırmak bakımından, yapıların ana girişi ve civarında, itfaiye araçlarının rahatlıkla yanaşmasını temine yönelik "park yasağı" konulacak ve bu husus trafik levha ve işaretleriyle gösterilecektir.
 
ONİKİNCİ BÖLÜM
RUHSAT DOKÜMAN SORUMLUSU YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 
RUHSAT DÖKÜMAN SORUMLULARI VE GÖREVLERİ
MADDE- 1
 
Çorlu Belediyesi’nin amaçları, prensip ve politikaları ile bağlı bulunan mevzuat ve Belediye Başkanı’nın belirleyeceği esaslar çerçevesinde Başkanlık makamının emir ve direktifleri doğrultusunda Çorlu ilçesi içerisindeki ruhsatsız işyerlerinin tespit edilmesinden, işyerlerine ruhsat verilmesi ve ruhsatlarını gereğinin yerine getirilmemesi dolayısı ile iptal edilmesinden, devir, yenileme ve kapatma işlemlerinin yerine getirilmesinden, hafta tatili ruhsatlarının verilmesinden sorumludur.
 
 
YETKİ VE SORUMLULUKLARI
MADDE-2
 
Belediye Başkanı’nın gözetimi ve denetimi altında ilgili mer’i mevzuatta belirtilen görevlerin ifa ve icra edilmesi bağlamında: 
 
1) Çorlu İlçe sınırları dâhilinde açılan tüm (Sıhhi, gayrisıhhî, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri vs.) iş yerlerine, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, hafta tatili ruhsatı veya izin belgesi verme işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
2) İlgili mer’i mevzuat gereğince "İşyeri açma ve Çalışma Ruhsatı" almak için yapılan müracaatlarla ilgili çalışmaları en kısa sürede tamamlanmasını ve ruhsatların teslim edilmesi işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
3) İlçedeki ruhsatsız işyerlerinin tespit edilmesini, işyerlerine ruhsat verilmesini ve ruhsatın gereğinin yerine getirilememesi halinde ruhsatın iptal edilmesi işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
4) Belediyeden Sıhhi ve Gayrisıhhî ruhsat alma zorunluluğu olan fakat ruhsat müracaatta bulunmayan işyerlerinin; re’sen tespit edilmesini ve bu konuda yapılan bildirimlerin yerinde tahkik ederek tespit edilmesini, tespit edilen bu ruhsatsız işyerlerine ruhsat almaları konusunda tebligatta bulunulması işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
5) Ruhsat verme, ruhsat iptali ve kapama kararlarının ilgililere tebliğ edilmesini ve ruhsat sahibinin alınan kararlara itirazı halinde işlemlerin ne şekilde yürütüldüğü işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
6) Hafta tatili çalışma ruhsatlarının ve karnelerinin ve her yıl Ocak ayı içerisinde yenilenmesi işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
7) Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri işyerlerine ruhsat verilmesi konusunda İlçe Emniyet Müdürlüğü ile birlikte ortak hareket edilmesini işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
8) Ruhsata tabi olmayan işyerlerinden "İşyeri Açma Harcı" alınarak izin belgesi düzenlenmesi işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
9) Re’sen ya da Belediye'nin ilgili birimlerince yapılan tahkikat sonucu veya alınan duyum üzerine tespit edilen ruhsatsız faaliyet gösteren işyerleri hakkında yasal işlem yapılmasını, kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulmasını, haklarında yapılan işlemlerin kontrol ve takip edilmesini sağlamak,
10) Ruhsatı olmayan işyerlerinin faaliyetlerine son verilmesi için gerekli kararların alınması ve uygulanması işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
11) İşyerlerinin mer’i mevzuatta belirtilen esaslara uygun şekilde faaliyetlerinin sürdürülmesini temin için gerekli işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
12) İşyerlerinin çevre, güvenlik temizlik, sağlık şartlarına uygun olarak faaliyetlerinin sürdürülmesini temin için gerekli işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
13) Halkın işyerinin faaliyetlerinden zarar görmemesini temin için gerekli işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip etmek,
14) Herhangi bir talep halinde ruhsatlı bir işyerinin bulunduğu sınıftan daha üst bir sınıf özelliklerini taşıyıp taşımadığının tespitini yapmak taşıyanların sınıfını yükseltmek veya gerektiğinde düşürme işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
15) Belediye sınırları dâhilinde Gıda ve Gıda ile temas eden Madde ve Malzemeleri üreten işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermek, periyodik denetimlerini yapmak, bu işlemlerin kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
16) Mer’i mevzuat gereği Sinema Video ve Müzik Eserlerinin toptan çoğaltanlar ve dağıtımını yapanların ruhsatlandırılması işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
17) Görevle ilgili her türlü iç/dış yazışmaları yapmak, Başkana, Encümene, Meclise teklifler sunmak, verilen kararların uygulama işlemlerinin yapılmasını sağlamak,
18) Müdürlüğe gelen tüm evrakın ilgililere usulünce iletilmesini sağlamak,
19) Ekonomiklik, üretkenlik, yüksek verimlilik ve performans artırıcı etki oluşturmak amacıyla mer’i mevzuat ve stratejik hedefler çerçevesinde dış hizmet alım yoluyla yapılması mümkün olan hizmetleri uzman özel ve/veya tüzel kişilere usulüne uygun yaptırmak,
20) Stratejik planlamaya uygun bütçe hazırlamak ve en ekonomik şekilde kullanmayı sağlamak,
21) Stratejik planlama ile müdürlüğe verilen hedefleri gerçekleştirmek,
22) Umuma açık işletmelerin talepleri üzerine mesul müdürlük belgesi düzenlemek,
23) Yıllık ilan reklam vergilerini tahakkuk edip kart düzenlemek, kapanış verdiklerinde kayıtlardan düşmek,
24) El İlanlarını dağıtmak için verilen beyanları değerlendirip, adet üzerinden tahakkuk edip süreli izin vermek,
25) Araçlara logo konulduğunda muayeneden geçebilmeleri için logo harcını yatırarak muayene kartı düzenlemek, 
26) Mer’i mevzuatın öngördüğü diğer görevler ile Başkanlıkça verilen görevleri yapmak. 
 
 
 
ONÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ÇEŞİTLİ VE SON HÜKÜMLER
 
 
BELEDİYE ZABITASININ MOTORLU ARAÇLARI
MADDE-1
 
1) Çorlu belediye zabıtalarının, kiralama yöntemi dahil kullanacağı motorlu araçların hakim rengi gök mavisi olup; araçların ön kaputunun üzerinde zabıta kokardı bulunur. Ayrıca araçların arka kısımlarında büyük harfler ile yazılmış "ZABITA" yazısı bulunur.
2) Aracın sağ çamurluğundan başlayarak aracın arkasını da dolaşacak şekilde sol çamurluğun bitiminde son bulan 20 santimetre genişliğinde beyaz renkli bir kemer ve bu kemerin sağ ve sol ortasına gelecek şekilde birer "ZABITA" yazısı ve kapı ortalarına gelecek şekilde zabıta kokardı bulunur. Bu yazıların altında küçük harflerle yazılmış elektronik posta ya da telefon-faks bilgilerini içeren Çorlu Belediyesi ismi yer alır.
3) Zabıta araçlarının tepe lambaları mavi ve turuncu çift renklidir. 
 
SAVUNMA AMAÇLI TEÇHİZAT 
MADDE-2
 
Belediye zabıta personeline görevleri esnasında karşılaştıkları direniş ve fiili saldırı durumunda kullanılmak üzere göz yaşartıcı sprey, kask ve kalkan gibi savunma amaçlı teçhizat verilebilir.
 
KİMLİK BELGESİ
MADDE-3
 
1) Her zabıta personeline, zabıta yönetmeliğinde belirtildiği şekilde, seri numaralı olarak bastırılacak olan üzerinde belediye zabıtası kokardı bulunan bir kimlik belgesi verilir. 
2) Kimlik belgesinde memurun adı, soyadı, görev yaptığı belediyenin ismi, sicil numarası, unvanı ve kan grubu ve nüfus bilgileri yer alır.
3) Kimlik belgesini belediye başkanı veya yetki vermesi halinde ilgili belediye başkan yardımcısı imzalar.
4) Bilgilerde değişiklik oldukça keyfiyet, kimlik belgesine işlenir.
5) Her ne suretle olursa olsun görevinden ayrılan zabıta personeli, kimliğini Çorlu Belediye Başkanlığı, zabıta müdürlüğüne teslim eder. 
                
HİZMETİN GEREĞİNİ YAPMADA UYULACAK ESASLAR
MADDE-4
 
Acil durumlarda, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde açıklık olmayan veya işin uygulanma tarzına dair emir bulunmayan yahut bunların uygulanmasında tereddüt hasıl olan işlerde belediye zabıtası memuru kendi sorumluluğu altında durumun gerektirdiği tedbirleri alır, keyfiyeti en kısa zamanda merciine bildirir.
               
 
 
 
KENDİSİNE TESLİM EDİLEN EŞYANIN İYİ KULLANILMASI VE KORUNMASI
MADDE-5
 
Zabıta personeline teslim edilmiş vasıta, malzeme, teçhizat ve eşyanın kaybolması, tahribi, kötü, hor ve amaç dışı kullanımı durumunda kanunların ilgili hükümleri uygulanır.
   
GÖNÜLLÜ ZABITA
MADDE-6
 
Zabıta teşkilatı kurulmuş olmakla beraber zabıta hizmetlerinin desteklenmesine ihtiyaç duyulan hallerde 9/10/2005 tarihli ve 25981 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği hükümlerine göre, gönüllü zabıta teşkilleri kurulması Çorlu Belediyesi’nce teşvik edilir.
 
YÖNETMELİKTE YER ALMAYAN HUSUSLAR
MADDE-7
 
 Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde;
 
a) 5393 sayılı Belediye Kanunu,
b) 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,
d) 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik,
e) 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Aday Memurları Yetiştirilmelerine Dair Genel Yönetmelik,
f) 8/9/1986 tarihli ve 86/10985 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği,
g) 17/9/1982 tarihli ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik,
h) 28/11/1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik,
i) 27/6/1983 tarihli ve 83/6510 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nevi ve Miktarlarının Tespiti, Takibi, Amirlerinin Sorumlulukları, Yapılacak İşlemler Hakkında Yönetmelik,
j) 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik,
k) 14/9/1991 tarihli ve 91/2268 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği,
l) 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğü konulan, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ile yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
 
YÜRÜRLÜLÜK 
MADDE-8
 
Bu Yönetmelik, Çorlu Belediye Meclisi tarafından kabulü ve ilanını takip eden tarihten itibaren yürürlüğe girer. 
YÜRÜTME 
MADDE-9
 
Bu Yönetmelik hükümlerini Çorlu Belediye Başkanı yürütür. 
 
Site Yönetimi Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü l Tüm Hakları Saklıdır l