Sera Gazı Emisyonu Azaltım ve İklim Uyum Çalıştayı Düzenlendi

Orjinal Resim

Çorlu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstanbul Enerji A.Ş. iş birliğiyle "Sera Gazı Emisyonu Azaltım ve İklim Uyum Çalıştayı" düzenlendi.

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı çalışmaları kapsamında 2019 yılında Başkanlar Sözleşmesi’ne imza atarak 2030 yılına kadar şehrimizde %40 karbon emisyonu azaltılması için taahhüt veren ve 12 Nisan 2022 tarihinde projeyi hayata geçiren Çorlu Belediyesi, 11 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Enerji A.Ş. iş birliğiyle gerçekleştirdiği (SECAP) Tanıtım Toplantısı'nın ardından, "Sera Gazı Emisyonu Azaltım ve İklim Uyum Çalıştayı" düzenledi.

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Belediye Başkan Yardımcıları Güner Çetin, İbrahim Turgut Bolat ve Hakan Öztürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol  Daire Başkanı İsmail Gülsen, belediye meclis üyeleri, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Hülya Perin, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, mahalle muhtarları, oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

"İklim Değişikliği Tehlikesiyle Mücadele Etmek Amacıyla Bir Aradayız"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) çerçevesinde Çorlu'nun iklim değişikliğine dirençli hâle gelmesi ve yaşanabilir bir çevre için yapılması gerekenler konusunda açıklamalarda bulundu.

Daha sonra kürsüye gelen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, tüm dünyanın geleceğini tehdit eden iklim değişikliği tehlikesiyle mücadele etmek amacıyla bir araya gelindiğini ifade ederek, "İstanbul Enerji A.Ş.'nin değerli genel müdürü Sayın Yüksel Yalçın'a bizlere aktardığı bilgiler için teşekkür ederim. Genel müdürümün sunumda da bahsetmiş olduğu üzere sera gazlarının, iklim değişikliği üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu hep birlikte dinledik. Bu durum ile mücadele etmenin, yaşamakta olduğumuz ekosistemin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza sağlıklı bir dünya bırakılabilmesi adına büyük önem arz ettiğini bir kez daha vurgulamak isterim. Ülkemizin de 2021 yılında taraf olduğu Paris Anlaşması’na göre küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derece altında tutulması; ilave olarak ise bu artışın 1,5 derecenin altında tutulmasına yönelik küresel çabaların sürdürüldüğünü hep beraber izliyoruz. Küresel emisyonların 2030’a kadar en az yüzde 40 azaltılmasının hedeflendiği Paris Anlaşması ile 2050’de net sıfır emisyon hedefine ulaşılması dünya genelinde amaçlanmaktadır.

"İklim Değişikliğinin Yıkıcı Etkileri İle Mücadele Etmeye Gönüllüyüz"

Mevcut durumumuz itibariyle uygulamaların yetersiz kaldığı ve bu sebeple iklim değişikliği risklerinin artmaya devam edeceği öngörülmektedir. Bizler de iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri ile mücadele etmeye gönüllü hizmet anlayışımız ile küresel ölçekli süreçlerden bir tanesi olan Başkanlar Sözleşmesi’ne katılımımızı 2019 yılında zaten beyan etmiştik. Bu kapsamda ilçemizde meydana gelen sera gazı emisyonlarını %40 oranında azaltma taahhüdünde bulunduk. Taahhütlerimizi yerine getirmek adına eylem planlarımızın yer aldığı Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Raporumuzu hazırlama sürecinin sonuna yoklaşıyoruz.

"Ortak Bir Strateji ve Hedefte Buluşmalıyız"

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı konsepti, Avrupa Komisyonu Belediye Başkanları Sözleşmesi tarafından geliştirilmiştir. Bir şehrin enerji durumu ve ürettiği emisyonları hakkında ayrıntılı bir genel bakış sağlamak üzere tasarlanan bu planın amacı emisyonları azaltmak, enerji verimliliği önlemlerini belirlemek ve yenilenebilir enerji hedeflerini benimsemek için ölçülebilir eylemleri tanımlamak ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için eylemler sunmaktır. Bu eylemler tüm kurumlarımız tarafından gelecek dönemlerde hazırlanacak olan Stratejik Planlar için bir kılavuz olacaktır. Şehrimizde enerji kullanımı, endüstriyel işlemler, tarımsal faaliyetler ve atık sektörü kaynaklı emisyonları ortak bir strateji ve hedefte buluşarak azaltabilir ve 2030 yılı hedeflerimize ulaşabiliriz.

"Katkıda Bulunan Herkese Teşekkür Ederim"

Çorlu’nun havasını soluyan ve yaşamını burada sürdüren bir paydaş olarak, bugün çalıştaya katılım sağlayan tüm değerli paydaşlarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Çorlu’muzun iklim değişikliğinden en az etkilenmesi için başlattığımız bu mücadelede profesyonel olarak bize katkılarını sunan İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Sn. Yüksel Yalçın’a ve ekibine, özellikle Çevre ve Sağlık Komisyonu başta olmak üzere, şehrimiz için beraber canla başla mücadele ettiğimiz meclis üyesi arkadaşlarıma, değerli muhtarlarımıza ve tüm değerli katılımcılara teşekkür ediyorum.

Çalıştayımızın kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum…" dedi.

Çalıştayda Çeşitli Konular Masaya Yatırıldı

Yapılan konuşmaların ardından Dr. Ayşegül Özkan tarafından "Çorlu Sera Gazı Envanteri" ve "İklim Uyumu" konularında birer sunum gerçekleştirildi.

Çalıştay kapsamında, sunumların ardından katılımcılar tarafından Çorlu ilçe sınırlarında uygulanabilecek emisyon azaltıcı faaliyetler, projelerin önem sırasına göre uygulanması, uygulamalarda kaynaklanabilecek engeller, iklim risk ve kırılganlıklarının belirlenmesi, gelecek etkileri ile etkilenecek sektörlerin tanımlanması, en çok etkilenmesi beklenen savunmasız nüfus gruplarının belirlenmesi, iklim değişikliği tehlikelerinin sıklıklarının tanımlanması, uyum ve azaltım hedeflerinin belirlenmesi ile iklim değişikliği etkilerini azaltmaya yönelik eylemlerin belirlenmesine yönelik çalışmalar masaya yatırıldı.

Katılımcılar ayrıca, kentin geleceğine yönelik öncelikli adımlar konusunda da görüş alışverişinde bulundular.

Çorlu Belediyesi ve İstanbul Enerji A.Ş. iş birliğiyle yürütülen Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlıklarında sona yaklaşılırken, ocak ayında kamuoyu ile paylaşılacak olan İklim Eylem Planı Raporu ile Çorlu ilçe sınırları içerisinde ortaya çıkan karbon emisyonunu %40 oranında düşürmek için iklim değişikliğini önleyecek ve tedbir alacak projeler yapılmasına imkân verilecek.

KAYIT DETAYLARI

  • Oluşturulma Tarihi
    23.12.2022 16:38:30
  • Okuma Sayısı
    920

Diğer Haberler

Site Yönetimi Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü l Tüm Hakları Saklıdır l