Metruk Yapı Yıkımları Hakkında Açıklama

Orjinal Resim

Vatandaşların huzurunu sağlayabilmek, can ve güvenliğini koruyabilmek, asayişin sağlanmasına yönelik olarak ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçmek, illegal faaliyetlere mahal vermemek adına metruk binaların yıkılması için çalışmalara devam ettiklerini belirten Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, bugüne kadar 40 metruk yapının yıkımının gerçekleştirildiğini söyledi.

Cemaliye Mahallesi Fidanlık Sokak üzerinde bulunan metruk yapıların yıkımı hakkında açıklamada bulunan Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, Cemaliye Mahallesi sınırlarında yer alan Fidanlık Sokak'ın Çorlu'nun en eski ve tarihi yerleşim alanının içinde bulunduğunu ancak sokakta hizmet veren işletmelerin geçen süreç içerisinde işlevini kaybederek terk edildiğini ve binaların metruk yapılar hâline geldiğini ifade ederek, "Bu tarihi yerleşim alanında yer alan Fidanlık Sokak'ta metruk halde bulunan tek katlı yapılar ile ilgili olarak Çorlu Kaymakamlığı ve Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince söz konusu yerlerin madde bağımlıları tarafından kullanıldığı ve bu kişilerin çevrede yaşayan vatandaşlara tehdit oluşturduğuna ilişkin İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüze binaların yıkımının yapılması konusunda yazı gönderilmiştir. Gelen yazıya istinaden yapı sahiplerine İmar Kanununun 39. maddesi gereğince gerekli tebligatlar yapılmış ve ilgili yazılar bina girişlerine asılmıştır. Ayrıca yapılar ile ilgili performans analiz raporları da bina sahiplerinden talep edilmiştir.

Yıkılan Metruk Yapı Sayısı 40 Oldu

Bahse konu bölgede metruk ve virane şekilde bırakılmış, içleri boşaltılmış ve madde bağımlıları tarafından yakıldığı tespit edilen binalar kanunun ilgili maddelerine istinaden tüm yasal işlemler uygulanarak 40 metruk yapının yıkımı gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu yıkılan tek katlı metruk yapıların arsa mülkiyetleri halihazırda mal sahiplerine aittir. Bu sebeple bu arsalarla ilgili olarak belediyemizin herhangi bir tasarrufu söz konusu değildir." dedi.

Sit Alanlarındaki Yıkımlar İzne Tabi

Sit alanında kalan metruk yapılar ile ilgili olarak bir açıklama yapan Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, yapıların gerekli izinler alındıktan sonra yine ilgili kurum yetkililerinin de denetiminde yıkıldığını söyledi.

Başkan Yardımcısı Çolpan yaptığı açıklamada, "Hıdırağa Mahallesi Aziz Ağa Sokak'ta bulunan metruk hâldeki bina Çorlu'muzun en eski ve tarihi yerleşim yerinde koruma amaçlı imar planı sit alanı içinde yer almaktadır. Bu bölgede belediyemizce yapılan denetimler neticesinde metruk hâlde terk edilmiş ve kimliği belirsiz kişilerce kullanıldığı tespit edilen yapının yıkımı için 3194 sayılı İmar Kanunun 39. Maddesine istinaden 07.04.2021 tarihinde ‘Mail-i İnhidam Raporu’ düzenlenerek yapıya asılmış ve işlemleri başlatılmıştır ve sit alanında kalması nedeniyle 16.04.2021 tarihinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alınması için başvuru yapılmıştır.

Duyurular Yıkım Öncesinde Yapıldı

Ancak yapı sahiplerinin adres kayıtlarına ulaşılamadığından dolayı 02.07.2021 tarihinde ilgili kanun gereğince metruk yapı ilanı 30 gün süre ile belediyemiz internet sitesinde yayınlandı.

Bu bölgedeki yapıların yıkım işlemleri tüm prosedürlere uygun olarak gerçekleştirildi. Aksi hâlde bu binaların yıkım işlemlerinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa uygun olarak yapılmaması durumunda ağır yaptırımlar söz konusu. Kanuni prosedürleri tamamlanan metruk yapı, askı süresinin de tamamlanması ile birlikte 30.07.2021 tarihinde belediyemizce Tekirdağ Müzeler Müdürlüğü kontrolünde ve görevli personel denetiminde yıkıldı.

Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği yapıların tespit ve yıkım işlemleri olabildiğince ivedilikle yapılmakta olup, süreçlerin tamamlanması için yoğun çabalar sarf edilmektedir." ifadelerine yer verdi.

KAYIT DETAYLARI

  • Oluşturulma Tarihi
    6.08.2021 09:49:33
  • Okuma Sayısı
    1941

FOTOĞRAFLAR

Diğer Haberler

Site Yönetimi Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü l Tüm Hakları Saklıdır l