Çorlu Belediyesi ve NKÜ Ortak Proje Çalışmaları Sürüyor

Orjinal Resim

Çorlu Belediyesi ile NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi iş birliğiyle hazırlanan ‘Koku Derecelendirme Mobil Uygulama Projesi (Çorlu KODER)’ ve ‘Sürdürülebilir Ulaşım Sistemi İçin Şehir İçi Toplu Taşıma Hatlarının Modellenmesi ve Optimizasyonu Projesi’ ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Çorlu Belediyesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi’nin birlikte planladığı ve hayata geçirdiği projeler kapsamında Çorlu Belediyesi Meclis Salonunda toplantı düzenlendi. Toplantıya Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdür Vekili Taner An, Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Prof. Dr. Aysun Sağbaş, Arş. Gör. Dr. Can Burak Özkal ve akademisyenler, TEKULAŞ Genel Müdürü Hüseyin Özcan, Çorlu Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Çorlu Belediyesi yetkilileri katıldı.

İş birliği yapılan projelerden biri olan Çorlu KODER Mobil Uygulaması, 15 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısı ile resmen faaliyete başlamış oldu. İkinci proje ise ‘Sürdürülebilir Ulaşım Sistemi İçin Şehir İçi Toplu Taşıma Hatlarının Modellenmesi ve Optimizasyonu’ ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu proje ile Çorlu’da artan nüfus nedeniyle yolcu otobüslerinin güzergâhı, sefer sayısı ve sıklığı gibi faktörlerin doğru planlanmaması sonucu ortaya çıkan sorunların en aza indirgenmesi amaçlanıyor.

‘Bilimsel Çalışmalara İmza Atıyoruz’

Proje kapsamında geliştirilecek modelin öncelikle bir pilot hat belirlenip uygulanması ve daha sonra tüm ilçede yaygınlaştırılması planlanıyor. Projeler ile ilgili bilgilendirmede bulunan proje koordinatörü Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, projelerin gelişim sürecinden bahsederek, “Belediyemiz ile birlikte ortak projelere imza atmaktan mutluyuz. Kentimizin gelişimi için bilimsel çalışmalara imza atmaktan mutluyuz. Buna olanak sağladığı için Başkanımız Ahmet Sarıkurt’a ve projemize emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

‘Kapasite Daha İyi Kullanılacak’

Projenin aşamaları ve elde edilen veriler hakkında sunum yapan proje yöneticisi Prof. Dr. Aysun Sağbaş, “TEKULAŞ’tan alınan toplu taşıma sistemi verilerini analiz ederek kapasiteyi daha iyi kullanabilmek amacıyla 1, 5 ve 7 numaralı hatlar üzerinde incelemede bulunarak Çorlu için yeni bir tasarım modelleme önerdik. Optmizasyon modelini oluştururken hafta içi, hafta sonu, mevsimsel farkların yanı sıra otobüs, sefer ve yolcu sayısı gibi verileri inceledik. Projemiz için öneride bulunduğumuz yeni sistem tasarımı ile hava kirliliği konusunda da ciddi bir azaltmaya gidilecek. Ayrıca kâr ve maliyet hesaplandığında ciddi bir kazanım elde ediliyor. Uzun saatler çalıştığımız ve üzerine fikir ürettiğimiz bu proje ile Çorlu’daki ulaşım sorununu en aza indirgemeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

‘Her Şikâyet Yerinde Değerlendirilecek’

Prof. Dr. Aysun Sağbaş’ın ardından Çorlu KODER projesi hakkında bilgilendirmede bulunan proje yöneticisi Arş. Gör. Dr. Can Burak Özkal, Koku Derecelendirme Mobil Uygulamasının kullanıcı sayılarını ve en çok koku şikâyeti alan bölgeleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Arş. Gör. Özkal, “Mobil uygulama sayesinde her şikâyeti yerinde değerlendirme imkânı buluyoruz. Böylelikle Belediyemiz şikâyetlerin yetkili mercilere iletilmesi konusunda harekete geçebilecek.” dedi.

‘Kentimizin Sorunlarını Çözmeyi Hedefliyoruz’

Projeler ve gelinen aşamalar hakkında konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Çorlu Belediyesi olarak kentimizin sorunlarını değerli bilim insanlarımızla ortak projeler hazırlayarak ortadan kaldırmayı veya en aza indirgemeyi hedefliyoruz. Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer başta olmak üzere değerli hocalarımıza projelere verdikleri emek ve kentimize sağladıkları katkı dolayısıyla teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

KAYIT DETAYLARI

  • Oluşturulma Tarihi
    29.01.2021 16:04:21
  • Okuma Sayısı
    1741

FOTOĞRAFLAR

Diğer Haberler

Site Yönetimi Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü l Tüm Hakları Saklıdır l