Kore Kültür Günleri

Orjinal Resim

Kore Büyükelçiliği ve Çorlu Belediyesi'nin işbirliğiyle Kore Kültür Günü Etkinlikleri düzenlendi.
Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesi'nde düzenlenen etkinlikler Kore - Türkiye ilişkilerini konu alan "Kısmet" adlı belgeselin gösterimiyle başladı. Kore'de üniversite öğrenimi gören bir Kore gazisi torunu ve Türk askerlerinin savaş yıllarında sahip çıkarak hayatta kalmalarını sağladıkları çocukların hikayesinin üzerinden iki ülkenin dostluğunun anlatıldığı belgesel, izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Belgesel filmin gösteriminin ardından Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan bir konuşma yaptı. Başkan Baysan yaptığı konuşmada, "Belgeseli dikkatle izlediğimizde şu da görülüyor ki, Kore halkı da en az bizim kadar sıcak kanlı ve en az bizim kadar duygu yüklüdür. Çanakkale Savaşı'nda dünyanın dört bir yanından nereye geldiklerini, niçin geldiklerini bilmeden orada vurulan ve ölen yabancı ülke askerleri için Atatürk, 'Onlar bizim evlatlarımızdır,' demişti. Bizim şehit olan askerlerimizi de Kore halkı bağırlarına basmıştır. Bu sıcak duygular Türk ve Kore halklarını birbirlerine yaklaştırmış ve bütünleştirmiştir. ," dedi.


Başkan Baysan'ın ardından Kore Büyükelçisi Dong Woo Cho da bir konuşma yaptı. Cho günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, "Bu videoyu seyrettiğimde ben de çok duygulanmıştım. Kore Savaşı bittikten sonra 1953'te ekonomi bakımından kötü durumdaydık. Kişi başı milli gelir 68 Dolar idi. Ondan sonra biz ekonomik kalkınma için çaba gösterdik. Şimdi dünyanın 15. ekonomisi durumundayız. Kişi başı geliri 28 bin Dolar olan 50 milyon nüfusa sahip bir ülkeyiz. Bunun Kore Savaşı'nda kahramanca savaşan şehit ve gazilerin sayesinde olduğunu düşünüyorum. Bu etkinliğin düzenlenmesinde büyük emeği olan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan'a çok teşekkür ederim," dedi.


Belgesel gösteriminin ardından Memduh Şevket Esendal Sahnesi'nin fuayesinde Seramik Resim Sanatı Sergisi ziyarete açıldı. Konuklar seramik sanatına ait eserleri incelerken, Ressam Maleki ve Koreli misafirlerle tanışıp sohbet etme imkanı da buldular.


Daha sonra Kore Geleneksel Müzik Konseri düzenlendi. Kore Kültür Bakanlığı tarafından görevlendirilen orkestranın sanatçıları Chang Hee Yoon, Ha Ram Moon, Hae In Jeong ve Kyung Kim, geleneksel enstrümanlarıyla Kore halk müziği, Türk halk müziği, Kore modern müziğinden şarkılar seslendirdiler.


Gecenin sonunda Kore Kültür Müsteşarı Woo Dong Cho, Çorlu'da ikamet eden Kore gazilerini sahneye davet ederek Kore Savaşı'nda verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür etti. Duygulu anlar yaşayan Kore Gazileri anılarını katılımcılarla paylaştılar. Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı etkinlikte görev alan sanatçılara çiçek takdim ettiler. Kore Kültür Günü etkinliği, katılımcıların geleneksel kore elbiselerini giyip fotoğraf çektirmeleriyle son buldu.


 

Diğer Haberler

Site Yönetimi Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü l Tüm Hakları Saklıdır l