29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Çorlu´da Kutlandı

Orjinal Resim

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91'inci kuruluş yıl dönümü Çorlu'da törenlerle kutlandı.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Çorlu Kaymakamlığı'nda düzenlenen tebrikat töreni ile başladı. Tebrikat töreninin ardından Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, askeri araç ile Omurtak Caddesi'ndeki tören alanını gezerek halkı selamladı.
Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş istiklal şehitleri için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Kaymakam Kılıç yaptığı konuşmada, "Bugün, millet olmanın, bir olmanın verdiği gururun, sevincin, coşkunun zirveye çıktığı gün ve bu günü tüm Türkiye'de olduğu gibi Çorlu'da da huzur ve güven içerisinde kutlamanın kıvancını yaşıyoruz.
Hepimize kutlu olsun...
Şüphesiz ki, insan onuruna, yaradılışına en yakışır rejimin adıdır Cumhuriyet. Cumhuriyeti ideal rejim yapan milleti ve idaresini ön plana çıkarması ve bunun üzerinde herhangi bir güç tanımamasıdır.
Cumhuriyet bir değerler manzumesidir. Bir bütün olarak algılanmalı, tüm niteliklerine eşit değerler atfedilmeli, evrensel kabullerle uygulanmalıdır. Sadece bir niteliğin öne çıkarılarak, diğer esasları arka plana atılmamalıdır.
Cumhuriyet keza, tek bir fikre yönelik peşin kabuller rejiminden çok, bölücü ve yıkıcı unsurlar taşımadığı sürece, farklı fikirlerin ifade edilmesinin teminatı altına alındığı, hoşgörü temelli bir rejimin adıdır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadeleriyle Cumhuriyet; Türk Milletinin tabiatına ve geleneklerine en uygun, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan, erdemli, faziletli insanlar yetiştiren ve erdemli, faziletli insanlara yakışan, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesi, aynı zamanda halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onları bir ve bütün kılan yönetim şeklidir.
Çoğulculuğun ve demokrasinin bir gereği olarak ülke bütünlüğüne zarar vermeyen farklı renklerin kaynaştığı, ama farkındalıkların da korunduğu bir gökkuşağıdır, bir gökkuşağı zenginliğidir, güzelliğidir Cumhuriyet.
Cumhur'un kararlarına uyma gereğidir, hoş görüdür, tahammüldür, saygıdır, sevgidir. Muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için uyulması gereken olmazsa olmazlar manzumesidir.
Kuşkusuz Cumhuriyeti çok iyi anlamak, kusursuz biçimde kutlamak, onu yaşatmaya yetmez. Cumhuriyet için her sahada çok çalışmak, o çalışmalardan verim almak için sürekli özeleştiri yapmak zorundayız. Bu yüzden, böylesi milli bayramlar, gurur ve sevinç yanında sorumluluklarımızı hatırlatan günler de olmalıdır.
Millet olarak, sorunlarımız ve eksiklerimizle dürüstçe yüzleşme kültürünü sindirmezsek, bayramımızda da giderek hamasi avuntuların kısırlığına saplanacaktır.
Dünyanın denge noktasındaki ülkemizde ihtiyaç duyduğumuz şey biraz daha kendine güven, farklıklara tahammül, dünyaya açıklık, gençliğe imkan ve üretime odaklanmaktır.
Türkiye'nin modern ve medeni dünyadaki yerini geliştirmek için, hepinize önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu yüzden milletimizi ve memleketimizi ilgilendiren her meseleyi, şahsi davamız kadar heyecanla ve ısrarla izlemek ve sonuç almak zorunda olduğumuzu bilmeli ve buna inanmalıyız.
Atatürk ilke ve devrimlerinin, Cumhuriyetin tüm değerleri ile sonsuza değin yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğudur. Bunun teminatı ise vatanı, milleti, değerleri için canını seve seve feda etmekten çekinmeyen halkımızın birlik ve beraberliğidir. Atatürk aydınlığı ışığında çağdaş bilgilerle donatılmış vicdanı hür, irfanı hür olarak yetişen Türk gençliğidir.
Sevgili Gençler;
Sizler geleceğimiz, ümidimizsiniz. Ülkemizin, uygar milletler arasında hak ettiği yeri almasında hayati görev siz düşmektedir. Size emanet edilen değerleri muhafaza etmek, daha ileriye taşımak sorumluluğu sizin omuzlarınızdadır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün bu sorumlulukla ilgili çok veciz şekilde ifade ettiği "Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getiren milletler, evvela haysiyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar."sözlerini hatırınızdan hiç çıkarmayacağınıza, bu ülkeyi hak ettiği saygınlığa taşıyacağınıza olan inancım tamdır.
Tarihimizi iyi öğrenmeli, gereken dersleri akılda tutmalısınız. Biliniz ki tarih, milletlerin boy aynasıdır. Kendinizi aynada nasıl görmek istiyorsanız ona göre rol üstlenmek durumundasınız. Yine bilmelisiniz ki; Cumhuriyetin bir erdem olması kadar, onu layıkıyla yaşatmak da bir meziyettir.
Milli-manevi değerlerin farkında olmayan, değerlerine yabancılaşmış, Türk kimliğinin ne ifade ettiğini bilmeyen ve onu küçümseyen, yani gaflet içinde olanların Dünya Milletleri içerisindeki varlıklarını anlamlandırmaları mümkün olamaz. Ancak öz benliğine yabancılaşmamış gençler; Türk Milleti'nin şiarının saygınlık ve onur olduğunu bilirler.
Sevgili Çorlu Halkı;
Cumhuriyetimizin 91. yılını kutlarken "Bugünün anlam ve önemine binaen yapmamız gereken, hem sahip olduğumuz değerlerin muhasebesini yapmak hem de ileriye doğru bakmaktır. Bugün, her zamankinden daha çok çalışmaya, özgüvene ve milli dayanışmaya ihtiyacımız vardır.
Bu yolda, direncimiz ve dayanışma hasletlerimiz ile aşmamız gereken sınavlar olacaktır. Tabi ki bu durumlardan acılar ve zorluklara karşı ne karamsarlığın ne de duyarsızlığın tuzaklarına düşmeyeceğiz. Çünkü milletimizin sarsılmaz iradesi ve Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma azmi tüm düşman ve işbirlikçileri yok edecek güçtedir.
Bu duygu ve düşünceler ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Cumhuriyet Bayramınızı yürekten kutluyorum," dedi.
Kaymakam Kılıç'ın konuşmasının ardından 91 yaşındaki Cumhuriyet kadını İsmet Arıdıcı da bir konuşma yaptı. Daha sonra öğrenciler tarafından Cumhuriyet temalı şiirler okundu.
Halk Oyunları ekiplerinin yaptığı gösterilerin ardından okullar ve tören birlikleri tarafından gerçekleştirilen resmigeçit töreniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları son buldu.
Törende Tekirdağ Milletvekilleri Emre Köprülü ve Bülent Belen, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Gürzsoy, Çorlu Emniyet Müdürü İsmail Dinçer Öğüt, Çorlu Milli Eğitim Müdürü Mustafa Güçlü, CHP Çorlu İlçe Başkanı Adnan Kum, Ak Parti Çorlu İlçe Başkanı İsmet Albayrak, MHP Çorlu İlçe Başkanı Cüneyt Ergül, TESKİ Genel Müdürü Halim Orta,  resmi kurum temsilcileri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları da hazır bulundu.

 

KAYIT DETAYLARI

  • Oluşturulma Tarihi
    29.10.2014 13:16:44
  • Okuma Sayısı
    27

Diğer Haberler

Site Yönetimi Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü l Tüm Hakları Saklıdır l